Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Nem volt könnyű dolga az idén tavasszal a kertészkedőknek, mert a hűvös, csapadékos, változékony idő nem kedvezett se a munkáknak, se a növények fejlődésének. De azért országszerte mégis a földbe kerültek a zöldségfélék magjai, a palánták és az egynyári virágok is. Sokan már tavasszal pótolták, a télen kipusztult szőlőtőkéket, a gyümölcsfákat, a lombhullató és örökzöld díszfákat, illetve bokrokat. Bizony, az én kertemet is sok fagykár érte, már le is mondtam a fagyérzékeny gránátalma, a pampáid, a rozmaring és más mutatós szépségek neveléséről. A tapasztalatok birtokában úgy gondolom — és Neked is ezt ajánlom —, hogy maradjunk meg a kemény fagyokat biztonságosan elviselő megszokott növényeink mellett; még akkor is, ha ezeknek a termése, gyümölcse vagy esztétikai értéke szerényebb, mint a kinemesített, de fagyra érzékeny társaiké.

A téli fagyok hatását

a gyümölcsfákon, sajnos, az idén a terméskiesésben is súlyosan fogjuk érezni. Kevés termést várhatunk az őszibarack-, a kajszibarackfáktól és a szőlőtőkéktől. Jól viselte el a telet a meggy, a cseresznye, a szilva és szép termést ígér az alma és a körte is.

Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet egy rossz szokásra: sokan a termést nem hozó fák gondozását elhanyagolják. Ez nagyon helytelen! A fákat és a szőlőket az idén éppen olyan gondosan és lelkiismeretesen kell ápolni, mintha csak gazdag termést várhatnánk tőlük. Trágyázni, metszeni, szükség esetén öntözni is kell őket. És persze védeni a kártevőktől meg a kórokozóiktól, mert ezeknek nem ártott a kemény téli időjárás; ők éppen úgy támadnak, mint a bőven termő években — némelyik még hevesebben is, hiszen (pl. a barackmoly) kevesebb gyümölcsöt talál, tehát a hernyók úgyszólván minden gyümölcsöt megfúrnák.

Megítélésem szerint kevés lesz a nyári csonthéjas gyümölcs. Ezért még a szokottnál is jobban kell ügyelnünk arra, hogy minden szem gyümölcs hasznosuljon és semmi se menjen tönkre. (Ezt a célt szolgálják a levelemhez mellékelt receptek is.)

Most igen fontos munka vár ránk! A szőlőtőkéket, a lugasokat át kell nézned Neked is, kedves Húgom, és a száraz, hajtást nem hozó vesszőket pótlólag le kell vágni. A gyümölcsfákról is le kell metszeni a száraz ágakat. Vastagabb ágakat csak fűrésszel tudunk levágni; ilyenkor a keletkezett sebet éles kacorral körül kell vágni és a sebet föltétlenül le kell zárni sebvédő anyaggal (Cellcid, olajfesték, oltóviasz.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .