Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Hát eljutottunk ismét a termelési év végére. Nem is volt bolondság, hogy a régi világban a gazdasági év október utolsó napján fejeződött be és november első napjával vette a kezdetét, hiszen ez a dátum valóban választóvonal a befejezett és a kezdődő mezei munkák között. A mi kis kertjeinkben is így van ez: a tavaszt ősszel kell előkészíteni!

Az ültetési idény

közepén vagyunk. Sokam ültetnek most gyümölcsfát, gyümölcstermő bokrot, díszfát, díszbokrokat, szőlőoltványt és eközben sokan követnek el — később már egyáltalán nem, vagy csak nehezen helyrehozható — hibákat. Ezek közül a leggyakoribb, hogy nem tartják be a telekhatártól számított előírásos távolságot, amiből később számtalan szomszédvita, kellemetlen fülemülepör származhat. Ügy emlékszem, egy időben Neked is gondot okozott, hogy jogot formálhat-e a szomszéd a Te kertedbe átnyúló fa ágának a gyümölcseire? (Nos, igen, a szomszédnak joga van az átnyúló ág gyümölcsét leszüretelni.) Más kedves Olvasónkat az bosszantja, hogy az utcára kilógó ág gyümölcseit az arra járók rendre megkopasztják. (Ezt is el lehetne kerülni azzal, hogy a fát a mezsgyétől kellő távolságra ültetik.) Megint mások amiatt panaszkodnak, hogy a hétvégi házuk közvetlen közelébe ültetett nyárfa gyökerei szinte felemelik az épületet. (Itt is az ültetési távolság volt helytelen!)

Másik hiba az, hogy sokan túlságosan sűrűn ültetik a facsemetéket és nem gondolnak arra, hogy azokból néhány év múltán terebélyes, nagy fa lesz. Márpedig ahhoz nagy lelkierő szükségeltetik, hogy valaki fejszét, fűrészt emeljen a fára, amelyet évekig szeretettel dédelgetett!

Még mindig előfordul az is, hogy takarékoskodunk az előkészítő munkákkal, túl kis méretű j gödröt ásunk, nem teszünk a gödörbe trágyát. Pedig ezt a mulasztást a fa később igencsak megsínyli, míg a jó előkészítést azzal hálálja meg, hogy gyorsan fejlődik, erőteljes növénnyé cseperedik, korán fordul termőre és szép, jó ízű gyümölcsöt érlel. Ezért ássunk 120×120 cm alapterületű és legalább 70 cm mély gödröt a fák számára és ebbe tegyünk 10—15 kg érett szervestrágyát, vagy 0,5 kg vegyes műtrágyát.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .