Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

A nyár derekán járunk; a búza aratása is a befejezéséhez közeledik. Ezt szokták a gazdák a betakarodás időszakának nevezni. Csakhogy ez a megújulás időszaka is, mert máris elkezdjük előkészíteni a következő évet, sőt nyári vetésű másodterményekkel (bab, uborka, sárgarépa, cékla stb.) vetjük be a kiürült ágyúsokat.

Háziasszonyokkal beszélgetve úgy tűnik nekem, hogy fellendülőben van a

háztartási fagyasztás.

Az üzletekben sokféle — noha koránt sem olcsó — fagyasztó (mélyhűtő) szekrényt és ládát lehet vásárolni. Ezek úgyszólván forradalmasítják a háztartást, mert a gyümölcsöket és a zöldségféléket minden tartósítószer hozzáadása nélkül lehet bennük eltartani olymódon, hogy minden vitamin-, szerves sav-, rost-, íz-, illat- és zamatanyagukat is maradéktalanul megőrizzük.

Legegyszerűbb a gyümölcsök eltevése. Ezeket csupán megmossuk és megszikkasztjuk. A kajszit, az őszibarackot és a szilvát ajánlatos kimagozni, hogy használhatatlan anyagra ne pazaroljuk az elektromos energiát. Ezután a gyümölcsöt fóliazacskóba töltjük, bekötjük vagy leragasztjuk és lefagyasztjuk.

A zöldségfélék eltevése egy kissé bonyodalmasabb, mert ezeket a megtisztításuk (és esetleges feldarabolásuk) után 3—5 percig elő kell főzni, majd lehűteni és fóliazacskóba porciózni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .