Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Bármennyire nem örülünk neki, mégis menthetetlenül itt az ősz, rövidülnek a nappalok, hűvösödnek az éjszakák. A kertjét szeretettel művelő ember lassacskán beszorul a lakásba, ahol nemcsak olvasni és tévézni marad több ideje, de a szobanövényekkel való foglalatosságra is.

Most változtatni kell az eddig alkalmazott ápolási módszeren. A nyáron bőséges volt a napsütés, elegendő a meleg számukra. Most egyre kevesebb a természetes fény és az átmeneti időszak alacsony, változó hőmérséklete se kedvezett a többnyire fény- és melegigényes szobanövényeknek. Ezután — egészen a tavasz kezdetéig — csak mérsékelt öntözésre lesz szükségük. Hagyd teljesen abba a műtrágyákkal való táplálásukat. Ha ugyanis több vizet és tápanyagot juttatunk a cserép talajába, mint amennyire föltétlenül szükség van, akkor a levelek azt nem párologtatják el; így a gyökérzet állandóan nedves környezetben lévén, rothadni kezd. A növény először az alsó leveleit hullatja le, majd a többi levelek széle is sárgulni, bámulni kezd. míg végül az egész növény elpusztul.

Nagyon fontos, hogy az eddig szabadban tartott növényeidet is

egészségesen téliesítsd!

Vizsgáld át a leandert, a citromfát, a pálmát és ha a levelek fonákán pajzstetveket találnál, akkor föltétlenül permetezd meg őket 0,1%-os Bi 58. illetve Chinetrin oldattal, amibe a permetcseppek tapadását fokozó Nonitot is kell tenni 0,05% arányban. Csak kártevőktől mentes növényeket érdemes telelőbe vinni, mert a zárt térben, kevés fény mellett a pajzstetvek vígan szaporodnak és tavaszra kelve siralmas növényeket kellene meggyógyítanunk!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .