Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Az év első két hónapja a kertész számára a tervezgetés és a felkészülés jegyében telik el. Ilyenkor áttekintjük a vetőmag-, növényvédő szer- és műtrágyakészletünket. Gyakorlatias szemléletről tanúskodik az a kertbarát, aki már most gondoskodik a hiányzók feltöltéséről, mert ezzel elkerüli a tavaszi csúcsforgalomban a sorban állást és az anyagok beszerzésére fordított és elvesztegetett időt.

Tudom, hogy férjed a téli hétvégeken átvizsgálja a szerszámokat, kicseréli a lapát, az ásó, a kapa törött, vagy repedt nyelét és csiszolópapírral lesimítja az üzletekben kapható nyél érdességét. Sor kerül ilyenkor az eltompult, kicsorbult eszközök élezésére, a fűrészek fogainak kireszelésére is — és ez igazán dicséretre méltó dolog!

A magam részéről ezt az időszakot szoktam kihasználni arra, hogy a házilag nem javítható, komplikáltabb eszközöket (motoros permetezőgépet, fűnyíró gépet, kapálógépet) szakember kezébe adjam, aki a tervszerű megelőző karbantartást elvégzi, nehogy a gépek a tavaszi munkák hajrájában fennakadást okozzanak.

A tél közepéig már kipihentük az év végi ünnepek fáradalmait is. Most

szükség van egy kis hasznos testmozgásra

Ennek érdekében az enyhe, napsütéses hétvégeken meg lehet kezdeni az idősebb gyümölcsfák ápolását. Először a törzset kaparjuk meg háromszögletű, nyeles kaparóvassal, azután drótkefével keféljük is meg, mert ezzel rengeteg kártevő és kórokozó áttelelő tojását és spóráját pusztíthatjuk el. Persze csak akkor, ha a kaparékot gondosan összetakarítjuk és haladéktalanul elégetjük!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .