Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Hát túlestünk ezen a szegényes szüreten, amelynek során a termés mennyisége minden előzetes becslésit alulmúlt. Persze azt már tavasszal tudtuk, hogy a rendkívül hideg tél fagykárai után nem számíthatunk nagy termésre. De, amit a fagy meghagyott, azt is tovább tizedelte az elhúzódó virágzás következtében előállott hiányos megtermékenyülés, a többszöri jégverés és a váratlanul korán jelentkező szürkerothadás, így azután fürtök helyett csak billengeket szüreteltem én is. A hosszú ősz viszont jól beérlelte a megmaradt bogyókat és a must minősége országszerte kifogástalan volt úgy, hogy most már csak a mi borászati szakértelmünkön múlik, hogy 1985-re mint szerény termésű, de rangos bort adó évjáratra emlékezhessünk vissza.

A borászkodás alapja a tisztaság!

Minden pinceműveletnél aprólékosan törekedj a tisztaságra. Az edények, a hordók és üvegballonok csak akkor vehetőik használatba, ha előbb alaposan kimostátok őket. Még az üveglopót és a gumicsövet ás ki kell öblíteni minden használat után, nehogy elszaporodjanak bennük a kóros mikroorganizmusok és a fertőzött eszköz használatával úgyszólván beoltsuk az egészséges bort is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .