Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Arra kérsz leveledben, hogy adjak Neked tanácsot, miként készítsétek elő a kertet a júliusi, csaknem háromhetes távollétetekre.

Megpróbálom összefoglalni, hogy milyen munkákat célszerű elvégezni annak érdekében, hogy távolléteteket a kert minél kevésbé szenvedje meg. Amint írod, módodban áll az indulás előtt néhány napot a kertben tölteni úgy, hogy lesz időd nemcsak az éppen időszerű munkákat elvégezni, hanem egy kicsit előre is dolgozni. Lássuk hát sorjában!

A veteményeskertben

Július első felében leszedheted a zöldbabot. Ennek a helyére — a talaj felásása és műtrágyázása után — vethetsz rövid tenyészidejű sárgarépát, petrezselymet, céklát, őszi és téli retket, bimbós kelt és kínai kelt. Ezeknek magja a meleg és hosszú nappalokon csírázik ki és a palánták szaporán cseperednek fel.

Ne késlekedj a fűszernövények betakarításával sem. A citromfüvet, a lestyánt, a tárkonyt már a virágzásuk kezdetén ajánlatos levágni, kis kévékbe kötve szellős és árnyékos helyen felakasztva megszárítani, majd a leveleket lemorzsolva télire eltenni.

A többi zöldségféle ágyasaira szórd ki a nitrogénműtrágya harmadik harmadát (négyzetméterenként 5-6 dkg-ot), öntözd be alaposan a talajt és kapáld meg a földet, hogy a gyomok ne tudjanak benne elhatalmasodni. Ahol a növények még nem árnyékolják a felületet (pl. a póréhagyma vetésnél), árnyékold a talaj felszínét lekaszált fűvel, tőzeggel vagy fűrészporral, hogy nagyon ne száradjon ki.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .