Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Bálint György: Levél a kertből, Nők Lapja, 1982/33.

Kedves Húgom!

Örömmel olvasom leve­ledben a kerti élet vidámságairól írottakat. Valóban, nekünk fel­nőtteknek és a gyerekeknek is életre szóló élmény a kerti lét, itt örökké történik valami. Nemcsak a „nagy eseményekre” gondo­lok, mint a bográcsos halászléfő­zés, a szalonnasütés, a vendégek fogadása, hanem a kisebbekre is: hogy beérett a kajszibarack, a legkorábbi csemegeszőlő (a Csa­bagyöngye), hogy betakarítottá­tok a zöld hüvelyű babot, amit én ajánlottam Neked és remélem, hogy elnyerte tetszésedet. Azután az sem utolsó dolog, hogy sikerült szép zölden tartani a gyepet a szárazság ellenére is, és sikerült megvédeni a növényeket a sokfelől leselkedő kártevőktől és kór­okozóktól.
Ebben a hónapban a legfonto­sabb munka a betakarítás. A kis területen gazdálkodó kertész nagy előnye, hogy a gyümölcsöt, zöld­séget a legmegfelelőbb érési idő­ állapotban takaríthatja be. Persze az optimális érési időt nem is olyan könnyű meghatározni, de azt tudjuk, hogy minden gyümöl­csöt akkor kell leszedni, amikor a fajtájára jellemző nagyságot, ala­kot és színt elérte. Te ezenkívül még azt is megteheted, hogy a gyümölcsöt, amit be kívánsz főz­ni, tovább a fán hagyod, hogy több cukrot gyűjtsön össze, és ak­kor szüreteled le, amikor időd van a befőzés nem is olyan könnyű munkájára.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .