Polgárháborúk és mészárlások elől már 1995-ben is milliók menekültek el lakóhelyükről, azóta a helyzet még súlyosabb a klímaváltozás egyre erőteljesebb hatásai miatt.

1995. júliusában, Győr közelében egy bolgár rendszámú kamion pótkocsijában 18 halottat találtak a rendőrök: a Srí Lankában dúló polgárháború elől menekült emberek fulladtak meg a felforrósodott járműben. Az eset hatalmas felháborodást keltett Magyarországon, sokan akkor döbbentek rá, hogy a csempészek nemcsak cigarettát, de bizony kiszolgáltatott embereket is hoznak-visznek. (Az egyik bolgár embercsempészt egyébként 2013-ban elkapták az Egyesült Államokban.) Az eset ráirányította a nemzet figyelmét a világon dúló véres polgárháborúkra, és arra, hogy milyen rengeteg ember kényszerül elhagyni lakóhelyét.
„A tudósok attól tartanak, hogy nemcsak a politikai, a gazdasági menekültek száma is megsokszorozódik majd. 2050-re tízmilliárdra növekszik a világ népessége. A gazdasági növekedés nem tud már lépést tartani ezzel. A menekülők egyre riasztóbb, magas száma arra figyelmeztet, hogy a világ órája vészjóslóan ketyeg.” Ezeket a sorokat Szilágyi Éva írta ebben az 1995-ös cikkben. Azóta eltelt 25 év, az 1995-ös előrejelzés már most valósággá vált, egyre több ember kényszerül elhagyni otthonát gazdasági okokból is. Egy 2019-es tanulmány szerint 2050-re 300 millió ember lakóhelye kerülhet víz alá az emelkedő tengerszint miatt. 1995-ben még csak a televízióból és az újságokból értesültek az emberek a világon zajló eseményekről és a szörnyű halálokról, amelyek mára az internetnek köszönhetően a mindennapi életünk részei lettek.

Szilágyi Éva: Modern népvándorlás, Nők Lapja, 1995/35. 

Az első emberpárnak a bűnbeesés után el kellett hagynia az Édenkertet. Így Ádámot és Évát tekinthetjük az első menekülőknek. Az emberiség történetében a népvándorlás, a szülőföld önkéntes vagy kényszerű elhagyása igen gyakori. Nem vigasztaló, hogy ez már évezredekkel ezelőtt is szörnyű megpróbáltatást jelentett. De nem is kell ilyen messzire menni. Ami a szemünk előtt játszódik le, az méretében, hatásában úgysem hasonlítható a múlt eseményeihez. Korunk menekülőáradata ugyanis világméretű, minden földrészt érint. Sok millió ember válik földönfutóvá, keres kétségbeesetten egy talpalatnyi helyet, ahol megvetheti a lábát, ahol biztonságban élhet. Micsoda ellentmondás! A technika olyan fejlett, hogy a tragédiákat szinte egyenes adásban nézhetjük végig, de a megoldásuk majdnem reménytelennek látszik.

Etnikai, törzsi, faji, vallási és egyéb ellentétek, területi követelések, gazdasági kényszerek, háborúk, polgárháborúk, véres felkelések, puccsok, kegyetlen mészárlások késztetik menekülésre az embereket. Az elvándorlók kétharmada a fejlődő országokból kel útra, vállalva a teljes bizonytalanságot, remélve, hogy jobb, legalábbis biztonságosabb körülmények közé kerül.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Ez az horrorisztikus eset döbbentette rá a magyar közvéleményt 1995-ben a menekültek kínszenvedéseire.
Srí Lankán, Libanon és Ruandán volt a világ szeme.
A cikk megjelenésekor még javában tartott a Boszniai háború is.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .