Írja a Nők Lapja a fiatalok alkoholfogyasztási szokásait körüljáró riportja a '70-es évek végén.

Magyarországon 1978-ban a statisztika szerint egy állampolgár 34 liter bort, 86 liter sört és 9 liter égetett szeszes italt (ötven fokos szeszre átszámítva) fogyasztott. Egy tavaly novemberben készült online felmérés szerint a 14 és 18 év közötti középiskolás korú fiatalok 80 százaléka 15 évesen, vagy annál korábban ivott először alkoholt és minden harmadik rendszeresen fogyaszt is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-ben 379 ezer főre becsülte a magyar alkoholisták számát, ami arányaiban nagyjából a világon a nyolcadik legtöbb alkoholistát jelenti. A WHO szerint viszont Magyarországon a népesség 9,4 százaléka alkoholfüggő, ami a jelenlegi népességgel számolva 919 166 főt jelent. Török Katalin fiatalok alkoholfogyasztásáról készült riportja már 1979-ben megírta: a helyzet nem tragikus, de könnyen azzá válhat.

Török Katalin: Az első kortyot sem!, Nők Lapja, 1979/41.

Fotóriporter kollégám ,,messzehordó” gépe mögé bújva elfoglalja ,,leshelyét”. A ,,célpont” a Vezér út túloldalán levő kocsma – pardon, falatozó – bejárata.
Sajnos nem kell sokáig várni. Az említett üzemegységnek bőven akad szemmel láthatóan fiatalkorú vendége. Húszpercnyi figyelés után már biztosra megjósolom, melyik iskolatáskáját lóbáló srác tér majd be egy sörre, féldecire. Csalhatatlan jelek vannak ugyanis. Húsz méterrel a kocsmaajtó előtt a delikvens lelassítja lépteit. Ezután némi kotorászás a farmerzsebben; pénzszámolás. Majd határozott, tántoríthatatlan – egyelőre még nem tántorgó – léptek: irány a kocsma.
Még a rövid másfél óra alatt is akadt visszatérő vendég. A gyűrött ruhájú és arcú fiatal lányt meg a farmeros, trikós fiút már láttuk egy félórája. Most visszatérnek – fröccsért, féldeciért? – mindenesetre totyogó kisgyereket vezetnek kézenfogva. Nem lehet elég korán kezdeni?!

,,Nem vagyunk részegek tőle”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Látlelet a Vezér úti kocsmából: kamaszok italfogyasztási szokásai fényes nappal.
Korabeli statisztikák és szakértői vélemények.
Miből és miért ittak a fiatalok a hetvenes évek végén?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .