Krupszkája asszony úgy tartotta a nevelés nemcsak a gyermek és a szülő magánügye, hanem fontos kérdés az egész országnak. A legfontosabb dolgok, amiket egy kommunista gyereknek tudni kell. Cikk a Nők Lapja 1950/03-as számából.

A Szovjetunióban nagy érték volt a gyermek, és sokat foglalkoztak azzal, hogy lehet őket a lehető legmegfelelőbben, a szocialista értékeknek megfelelően nevelni. Nagyezsda Konsztantyinovna Krupszkaja, Lenin felesége, aki a kommunizmusért élt, nagy megmondónak számított ezen a téren. Már az októberi forradalom előtt is, bolsevik irányultságú ifjúsági szervezetekkel és művelődéspolitikai kérdésekkel foglalkozott. A Komszomol megalapítása után pedig kommunista ideológián alapuló gyerekszervezet létrehozásán, a német Edwin Hoernlével közösen a gyermekek proletár és kommunista nevelésén dolgoztak. N. K. A Nők Lapja 1950/03-as számában Krupszkája válogatott pedagógiai tanulmányai című könyvét részletezi.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A nő, aki az egész életét a kommunizmus eszméjének áldozta.
Nevelési elvek, amikkel Krupszkája asszony nem értett egyet.
Mit kell tudni egy jó kommunistának?
Próbáld ki most kedvezményesen!