1971: Hogyan mérgezi a családi életet a mártír típusú házastárs?

Szellemes jellemrajz arról a típusról, akinél nem lehet korábban kelni és aki vendéglőben is csak azzal tud foglalkozni, hogy ő ezt olcsóbban és finomabban elkészítette volna.

„A mártirkodó nő valami furcsa módon kü­lönbözik az összes többitől, elsősorban azzal, hogy bármi­ lyen terhet visel is magán, azt úgy teszi, hogy másokból nem vált ki rokonszenvet. Ugyanis ez a típus azt is felvállalja, aminek semmi értelme” — írja Szemes Piroska 1971-ben a Nők Lapja hasábjain. A szerző egy konkrét esetet is leír, ma már azonban felmerülhet a kérdés: vajon csak nők eshetnek az ilyen típusú áldozat-szerepébe? Ha igen, akkor annak mi lehet az oka? De addig is, amíg erre nem kapunk választ, ebből a szellemes típusismertetésből sokat megtudhatunk a jelenségről. 

Szemes Piroska: A mártír, Nők Lapja, 1971/36. 

Ez egy nőtípus. Egyesek szerint az ideális. Mások szerint a férjek réme. Az a férj, akinek a felesége ehhez a típushoz tartozik, már itt a földön megérett a boldogságra… Ráadá­sul a mártír nő krónikus boldogtalanságban szenved. Bol­dogtalanságát fennen hirdeti — okát természetesen a férj­nek, a családnak tett terhes szolgálatokban látja. Ő az, aki sóhajtozik, hogy feláldozta az ifjúságát, a szépségét s lám, mit kapott cserébe: hajszolt, keserű életet, nincs egy szabad pillanata, nem jut ideje művelődésre, fodrászra, pihenésre. Ezt naponta többször is szemére veti környezetének, hogy az egyetlen pillanatra se feledkezzen meg áldozatairól!
A mártír nő nem tévesztendő össze azzal a feleséggel, anyával, aki ésszerű okok miatt vállalt magára a kívána­tosnál többet. Tehát nem tévesztendő össze a legtöbb fele­séggel, anyával.

A mártirkodó nő valami furcsa módon kü­lönbözik az összes többitől, elsősorban azzal, hogy bármi­lyen terhet visel is magán, azt úgy teszi, hogy másokból nem vált ki rokonszenvet. Ugyanis ez a típus azt is felvállalja, aminek semmi értelme.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .