Az élménygazdag nevelés hatékonysága mellett érvel ez a Nők Lapja-cikk 1971-ből, a nyári élményekről szóló, kötelező iskolai beszámoló iratása helyett.

Nemsokára idén is becsöngetnek és borítékolható, hogy a legtöbb pedagógus felteszi majd a kérdést a nebulóknak: mi volt a legjobb, legszebb nyári élményed? Bozóky Éva szerint ez azonban rossz módszer, hiszen a gyerekek, kamaszok a valódi, igazán izgalmas élményeikről nem fognak egy pedagógusnak nyilatkozni (főleg nem írásban), hiszen az éppen azért élmény, mert titok. De hogyan lehetne az élményalapú oktatásban részük a porontyoknak, hogy az ismeretszerzés is lázba hozza őket? Ma is aktuális, változtatásra sarkalló gondolatok az 1971 nyár végi Nők Lapjából.  

Bozóky Éva: Élmény és tanítás – Gondolatok tanév elején, Nők Lapja, 1971/36. 

Mi volt a legnagyobb élményed a múlt évben? — kérdezi meg az Élet és Irodalom cikkírója, Csőregh Éva. A kérdésre diákjaitól dolgozatban kért választ, s a dolgozatok feletti elkeseredésében írta meg cikkét.
A válaszok jó része arról tanús­kodott, hogy a gyerekeknek nem volt élményük, ha volt, olyan, aligha élménynek nevezhető, mint pl. a ké­miajegy kijavítása hármasról né­gyesre, esetleg egy csimbum film moziban vagy tv-ben — vagy ehhez ha­sonlók. Ilyen szürke és unalmas volna hát gyermekeink élete? Vagy ilyen fásult lelkűek volnának ők maguk? Elmennek a kínálkozó élethelyzetek mellett, anélkül, hogy észlelnék őket?

Az élmény: titok

Az elkeseredés jogosnak látszott, némiképp mégis túlzottnak. Bujkált bennem a gyanú, hogy valahogy mégiscsak sántít ez az ügy, ennyire riasztó nem lehet a valóság. Ellenőrzésképpen megkérdeztem néhány gyermeket. Nyár lévén, Balaton-part, csak kicsi mintavételre támaszkodhattam (de hiszen Csőregh Éva se sokkal nagyobbra): fiaimnak éppen nálunk nyaraló barátaira, 14–16 éves fiúkra.
— Ha dolgozatban kellene beszá­molnod az elmúlt év számodra leg­nagyobb élményéről, hogyan válaszolnál, mit mondanál?
— Azt, hogy rossz a kérdés — fe­lelték kórusban az én nyilatkozóim, majd meg is magyarázták, miért:

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Gondolatok az élmény és az esemény különbözőségéről, a tanítás és a nevelés összefonódásának lehetőségeiről és fontosságáról.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .