Sok szülő idegenkedett tőle, feleslegesnek tartották, hogy a gyerekek egész délután csak játszanak.

A hazai úttörőmozgalom példája a szovjet gyerekek pionírmozgalma volt, amit Lenin felesége, Krupszkája asszony különösen nagyra tartott. A szocializmus alatt az iskolás gyermekek túlnyomó többsége a tagja volt ennek a szervezetnek, amelyben a kommunista ideológiai nevelés döntő szerepet játszott,  az úttörőmozgalom nem titkolt célja sokáig az volt, hogy tagjait „a haza és a párt iránti szeretetre és hűségre, proletár nemzetköziségre” nevelje. Többek között erről is írnak a Nők Lapja 1950-es/07-es számában.

Mire nevel az úttörő mozgalom?, Nők Lapja, 1950/07. 

Kezdetben sok szülő idegenkedett az Út­törő Mozgalomtól.
– Minek az? — mondták — csak játszanak a gyerekek egész délután, ahelyett, hogy tanulnának.
Volt, aki nem jó szemmel nézte, hogy gyermekük vasárnap egész napra elmegy kirándulni. De sok anya egyszerűen csak ennyit hozott fel érvül, hogy miért nem en­gedi a gyereket az úttörő csapatba: — Jobb, ha itthon marad mellettem, csak rosszat tanul a társaitól.
Ma már a legtöbb szülő látja, hogy az úttörőmozgalom milyen jó hatással van a gyerekekre, mennyire fejleszti önállóságukat, felelősségre és komoly munkára szoktatja őket, — amellett, hogy vidám játékokkal és énekekkel töltik ki szabadidejüket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit jelentett a közösségi élmény?
Hogyan "javították" meg azokat, akik szégyent hoztak az őrsre?
Egy büszke anya levele.
Próbáld ki most kedvezményesen!