Az 1950-ben készült riport azokban az időkben íródott, amikor a kommunista gazdaságpolitika a parasztság több évszázados hagyományát törte meg, és a földosztással megszűntek a nagybirtokok.

Akkoriban földműves-szövetkezetek is alakultak, amelyeknek a célja a gazdálkodás, a termények feldolgozása és értékesítése, valamint a tagok érdekeinek szolgálata volt. Különösen vigyáztak arra, hogy a tagok sorába ne kerülhessenek „kulákok”, „kizsákmányolók” vagy más „reakciós elemek”. 
A Lenin-csoportban is úgymond „földnélküli” parasztok, egykori cselédek tömörültek össze. A kissé propaganda ízű írás a szövetkezet tagjainak hétköznapjaiba nyújt betekintést, kiderül az is, hogyan gondolkodtak a női egyenjogúságról. 

Ilyen könnyen még nem éltünk soha…, Nők Lapja, 1950/1. 

Az első zsákot Balogh Mihályné vitte föl a padlásra. Egy mozdulattal dobja föl a vállára a nyolcvan kilós búzászsákot ez a szép, erős asszony. Pedig negyvenhárom éves koráig még krumplival sem igen laktak jól… Földtelen földművesek voltak, napszámba jártak az urával, két fiával harmadosnak. Felszabaduláskor meg kicsi volt a határ, föld nem jutott mindenkinek.
1949-ben mégis földbirtokos lett a nincstelen Baloghné… Övé az, még ha állami föld is — meg 47 társáé — a kishaszonbérlet… Száz holdakon gazdálkodik Kótaj határában, ahol messze nyúlnak a mélyszántások, jól fizetnek a szőlők. A kisebbik fia, a 17 éves Béla, készpénzben megkeresett vagy 4800 forintot március óta, mióta a közösen termelő Lenin-csoport tagja. A nagyobbik fiú meg katona Debrecenben, őrvezető.
Baloghné elégedett ezzel az élettel: — Kaptunk búzát, bort, almát a termésből, mindenkinek megvan az évi fejadag. Ilyen könnyen még nem éltünk soha…
Így történt, hogy mikor nótaszóval, zászlóval elsőnek vitték be a begyűjtést a Lenin-termelőcsoport szekerei, — az első zsákot Baloghné vitte föl a padlásra.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen volt az élet földtelen földművesként?
Ki végezte a munka izmosabb részét?
Lehetett az ötvenes években egy nő csoportvezető?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .