1978: Függetlenül, ameddig csak lehet – nyugdíjasok a Józsefvárosban

70 százalék családban, gyerekekkel, unokákkal. Aki megteheti – a maradék 30 százalék – inkább egyedül. Családban is magányosan és egyedül is boldogan: nyugdíjasok a Józsefvárosban, 1. rész. Kertész Magda riportja 1978-ból.

Kertész Magda kétrészes riportsorozata érzékletesen és részletgazdagon mutatja be egy józsefvárosi bérház nyugdíjasainak hétköznapjain keresztül a többgenerációs együttélés derűs és árnyas oldalát és a mindent felülíró vágyat az aktív, független időskorra. Az első részben többek között az is kiderül, hogy miért nem akartak (újra) férjhez menni a független nyugdíjas nők.

Kertész Magda: Az élet harmadik szakaszában – családban, egyedül, Nők Lapja, 1978/20. 

A nagymama pendlizik 

A Vajda Péter u. 43. szám alatti épülettömb­ben sok helyen él együtt több nemzedék. A la­kások mindenütt tágasak, levegősek, sokan elfér­nek falaik között.
Szabó Józsefné gondosan öltözött hetvenes asszony. Férje halála után, 1954-ben állt munká­ba. Egy általános iskola ebédlőjében volt tálaló. Lányával, vejével és három unokájával él együtt otthonában. Illetve húsz esztendeig élt, mert már az unokák is felcseperedtek és meg­házasodtak. Hat évig itt lelt otthonra fia is, fe­leségével és két gyerekével. A nagy családban soha sem voltak komolyabb súrlódások, mindig megbecsülték őt. Jelenleg az a munkamegosz­tás, hogy Szabóné takarítja a lakást, estére me­leg vacsorát főz, a nagyobb vásárlásokat lánya és veje intézi. Nyugdíját megtartja magának. Csupán a ráeső bért fizeti, a legnagyobb szoba az övé. Elmegy a nyugdíja a kicsikre, a három dédunokára, a születésnapokra, névnapokra. Gyakran keresik fel az unokák, kisgyermekeik­kel együtt.
Becsöngetünk Rakolcaiékhoz. Fiatal férfi nyit ajtót.

Forrás:

Kertész Magda: Az élet harmadik szakaszában – családban, egyedül, Nők Lapja, 1978/20. 

— Itt találjuk a mamát?
— Igen, most nálunk van.
Rakolcai Sándorné, aki karcsú, mozgékony asszony, eredetileg háromszobás otthonában élt, lányával és annak családjával. De vidéken dol­gozó fia, feleséggel és két gyerekkel szintén felköltözött Budapestre. A háromszobás lakást két kisebbre cserélték el a házban. Egyik a lányáé, a másik a fiáé. Ő hol egyiknél, hol másiknál tar­tózkodik. Rakolcainé 23 esztendeig dolgozott az AUTÓKER-nél és 1973-ban ment nyugdíjba. Akkor még nagyon jó erőben volt, mindent ő végzett a ház körül. Most már nehezebben mozog. Épp, hogy besegít. Nem főz, csak néhány parádés ételt, amikor a gyerekei megkívánják: aranygaluskát, rakott túróspalacsintát. Hogy szívesen lakik-e a gyerekeivel? Ha nincsenek itthon, kon­ganak a szobák az ürességtől, alig várja, hogy hazatérjenek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Így éltek a nyugdíjasok a Józsefvárosban 1978-ban.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .