1991: Justicia lánya egy feminista ügyvédnő – Gisele Halimi interjú

Szilágyi Éva 1991-ben interjúzott Gisèle Halimivel, a feminizmus egyik megkerülhetetlen alakjával, aki Simone de Beauvoir harcostársa és barátja volt.

Az 1927-ben született tunéziai francia Gisèle Halimi a feminizmus és az emberi jogi küzdelmek megkerülhetetlen alakja. Ügyvéd, feminista és esszéista, aki elmondhatja magáról, hogy Simone de Beauvoir barátja volt. Szilágyi Éva vele készült, 1991-es interjúja képet ad erről a nagyszerű nőről, aki nemcsak azért harcolt, hogy legális legyen az abortusz Franciaországban, de sokszor védett kilátástalan helyzetben levő nőket, még egy nemi erőszakkal kapcsolatos törvényt is ő harcolt ki. Kevésszer adatik meg egy újságírónak, hogy ilyen fontos személlyel interjúzzon, Szilágyi Éva interjúja kötelező darab!

Szilágyi Éva: Justicia lánya egy feminista ügyvédnő, Nők Lapja, 1991/27.

Elegáns francia nő, nőiessége kellemesen hangsúlyozott, Gisele Halimi a Magyar Tudományos Akadémia vendége volt Budapesten. Az újságíró számára élmény, ha találkozhat azzal, akiről hírt adott.

– Hogyan lesz valakiből sztárügyvéd? – kérdem. 
– Hol is kezdjem? – az ügyvédnő kávéját kavargatva kicsit gondolkodik. – Apám arab, anyám zsidó volt, ez már önmagában is rendhagyó. 1927-ben a tunéziai La Goulette-ben jöttem a világra. Családi katasztrófának tartották, hogy lánynak születtem. Apám három hétig titkolta e tényt. Gyerekkoromra rányomta a bélyegét a második nemhez való tartozás. Bár szüleim szerettek, mégis „csak lány” voltam. Lány, aki arra született, hogy apját, bátyját, férjét szolgálja. Kitűnően tanultam, de apámat csak fiainak a tanulmányi eredménye érdekelte.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Az interjúban Halimi fiatalkoráról is beszél.
Szóba kerül a Simone de Beauvoirral való munka és barátság.
Emlékezetes perek, feminizmus és az emberi jogokért vívott harc.
Próbáld ki most kedvezményesen!