1991: Justicia lánya egy feminista ügyvédnő – Gisele Halimi interjú

Szilágyi Éva 1991-ben interjúzott Gisèle Halimivel, a feminizmus egyik megkerülhetetlen alakjával, aki Simone de Beauvoir harcostársa és barátja volt.

Az 1927-ben született tunéziai francia Gisèle Halimi a feminizmus és az emberi jogi küzdelmek megkerülhetetlen alakja. Ügyvéd, feminista és esszéista, aki elmondhatja magáról, hogy Simone de Beauvoir barátja volt. Szilágyi Éva vele készült, 1991-es interjúja képet ad erről a nagyszerű nőről, aki nemcsak azért harcolt, hogy legális legyen az abortusz Franciaországban, de sokszor védett kilátástalan helyzetben levő nőket, még egy nemi erőszakkal kapcsolatos törvényt is ő harcolt ki. Kevésszer adatik meg egy újságírónak, hogy ilyen fontos személlyel interjúzzon, Szilágyi Éva interjúja kötelező darab!

Szilágyi Éva: Justicia lánya egy feminista ügyvédnő, Nők Lapja, 1991/27.

Elegáns francia nő, nőiessége kellemesen hangsúlyozott, Gisele Halimi a Magyar Tudományos Akadémia vendége volt Budapesten. Az újságíró számára élmény, ha találkozhat azzal, akiről hírt adott.

– Hogyan lesz valakiből sztárügyvéd? – kérdem. 
– Hol is kezdjem? – az ügyvédnő kávéját kavargatva kicsit gondolkodik. – Apám arab, anyám zsidó volt, ez már önmagában is rendhagyó. 1927-ben a tunéziai La Goulette-ben jöttem a világra. Családi katasztrófának tartották, hogy lánynak születtem. Apám három hétig titkolta e tényt. Gyerekkoromra rányomta a bélyegét a második nemhez való tartozás. Bár szüleim szerettek, mégis „csak lány” voltam. Lány, aki arra született, hogy apját, bátyját, férjét szolgálja. Kitűnően tanultam, de apámat csak fiainak a tanulmányi eredménye érdekelte.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Az interjúban Halimi fiatalkoráról is beszél.
Szóba kerül a Simone de Beauvoirral való munka és barátság.
Emlékezetes perek, feminizmus és az emberi jogokért vívott harc.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .