Lehet befolyásolni születendő gyermekünk nemét? Mi igaz a népi praktikákból, miért kellett annyi lánygyermeknek meghalnia? A szakemberek véleménye nem sokat változott az elmúlt 22 évben.

A gyermek nagy érték, nemtől függetlenül. A világ egyes részein, például Kína és Észak-India egyes területein viszont máig csak akkor számít annak, ha az a gyerek fiú. Tűnjön most már bármennyire döbbenetesnek, nem is olyan régen még hazánkban is ez volt a jellemző, a lány újszülöttek sokszor nem érték meg a születés utáni napot sem. Ma már bizonyított, hogy különféle orvosi eljárásokkal befolyásolni lehet a születendő gyerek nemét, bár ezek a módszerek – azon kívül, hogy nagyon drágák – etikailag erősen aggályosak.  Hulej Emese és Medgyessy Éva 1998-ban írt egy érdekes cikket a Nők Lapjába arról, hogy milyen népi megfigyeléseket és praktikákat alkalmaztak elődeink a gyerek nemének befolyásolására, illetve körüljárták, miért a fiúgyerek volt értékes. Cikkükből az is kiderül, hol tartott a tudomány 1998-ban a kérdést illetően.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Lánygyerekek sorsa és a születendő utód nemét befolyásoló praktikák a történelemből.
Alternatív praktikák – na de mit mond a tudomány?
Miért születik több lány, és mivel lehet lehet tényleg befolyásolni a kérdést?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .