1994: az egész világot Lorena Bobbitt ügye tartotta lázban. Az asszony, egy újabb erőszakos közösülés elszenvedését követően megváltozott tudatállapotban levágta a férfi péniszét. Ügye ma is aktuális, hiszen a családon belüli erőszak 2020-ban is hatalmas probléma, amire egyelőre nincs megoldás.

Lorena Bobbitt és férje, John története sokáig tartotta lázban a médiát (különösen a bulvármédiát) 1993 környékén. Az asszony 1993. június 23-a éjszakáján egy újabb erőszakolás közösülés elszenvedése után került olyan állapotba, hogy levágta férje péniszét. A házastársi nemi erőszak akkor még nem volt büntetendő mind az 50 amerikai államban, erre több mint 20 évig kellett várni az eset után (sőt Minnesota államban még 2019-ben is voltak mentesítő körülmények, amelyek aztán végleg eltöröltek.) Lorena Bobbitt házassága pokol volt, gyakorlatilag a házasságkötés első hetétől kezdve megaláztatások és kegyetlen verések sorozata volt élete. Az eset kapcsán mégis az kapott figyelmet, hogy mi történt férje péniszével.
Beke Csilla 1994-es cikke a megrázó történet ismertetésén túl a családi belüli erőszak áldozataira próbálta ráirányítani a figyelmet, hiszen mint írta, egyre több nőt és gyereket érint a dolog. A probléma 2020-ra mit sem változott, ma is minden ötödik nő érintett, az elérhető statisztikák szerint havonta legalább 3 nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. Természetesen nemcsak itthon tombol a családon belüli erőszak – ráadásul a koronavírus helyzet miatti kényszeres összezártság hatására Magyarországon megduplázódott a párkapcsolati erőszak miatt az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat segélyvonalára befutott hívások száma.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Lorena Bobbitt a nők hősévé vált, a férfiakon viszont eluralkodott a félelem
Az asszonyt nemcsak fizikailag, de lelkileg is válogatott módokon terrorizálta férje
Az esküdtszék mindkettejüket felmentette, John Bobbitt pedig még örült is a csonkolásnak. De vajon miért?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .