Legyen szó hegyekről, barlangokról vagy éppen fürdőkről, ha gyógyulásra és aktív kikapcsolódásra vágyunk, kedvünkre válogathatunk hazánk és a környező országok bőséges úti céljai közül. Olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, melyeknek pár nap alatt is elmerülhetünk jótékony hatásaiban. Légrádi Júlia írása.

A gyógyvíz és az energiavonalak randevúja: Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark

A Zala megyében található Lenti a szlovén határhoz közel, a Kerka folyó mentén fekszik. A mélyből feltörő gyógyhatású termálvíz magas nátrium-hidrogénkarbonát-tartalmú, ezért mozgásszervi problémák, gerinc-, ízületi, gyulladásos vagy kopásos megbetegedések esetén érdemes elidőzni itt. A termálfürdő mellett élménymedence, pihenőtér és egy komplett szaunarészleg is található. Ha a családdal vagy a barátokkal szeretnénk regenerálódni, akkor mindenképpen javasolt kipróbálni a hidromasszázst, a vadvízáramot, a nyakzuhanyt, a pezsgőülőkét és a szépségfarmot is.További kuriózumnak számít a fürdő területén a Szent György Energiapark, amely energiavonalak találkozási pontjain fekszik. Természetgyógyászok szerint a földben található sugárzások képesek helyreállítani az energiahiányos állapotot, továbbá harmonizálják az energiaáramlást, helyreállítva ezzel a testi-lelki egyensúlyunkat. A parkban 1-2 órát célszerű eltölteni, az egyes találkozási pontokon pedig, vagyis az erős sugárzású területeken akár fél órát is javasolt megpihenni.

Ha már kicsattanunk az energiától, keressük fel Lenti városát és az azt körülölelő Kerka-völgyet is: irány a 30 km-es kerékpárút vagy a csodás gyalogutak valamelyike. Hazánk leghosszabb erdei kisvasútja, a Lenti és Kistolmács közötti útvonalon közlekedő vonat is páratlan élményeket tartogat.

További információk: lentifurdo.hu, lenti.hu

Csodás hegyek és oxigéndús erdők ölelésében: Gastein-völgy

Az Ausztria nyugati részében, Salzburg tartomány szívében található Gastein-völgy fenséges alpesi környezete csábító természeti adottságokkal csalogatja az oxigéndús levegőre vágyókat. Bad Hofgasteinben az alpesi termálfürdőben gyerekekkel együtt kapcsolódhatunk ki, és egyben élvezhetjük a visszavonulást, hiszen ez a hely maga a nyugalom szigete. Dorfgasteinben az eredeti falusi jelleggel találkozhatunk, családoknak kifejezetten ajánlott ez a település. Bad Gastein a tiszta hegyi levegőjének köszönhetően pedig nagyszerű gyógyhely.

A völgyben található termálvíz és a Bad Gastein közelében lévő gyógybarlang egészségre gyakorolt hatása igen jótékony. A 37 fokos levegő, a magas páratartalom, valamint a természetes radon segíti a megújulást, vitalizáló, emellett fájdalomcsillapító erejű is. A tengerszint feletti 800–1200 méteres magasság a test oxigénellátásának javítására kiváló. A barlangi kalandok után pedig kezdődhet a túrázás a jelzett túraútvonalakon, a hegyikerékpáros ösvényeken és a lovasutakon.

Nem szabad kihagyni az alpesi kunyhókban készülő finomságokat, néhány gazdaságban a kenyérsütés, valamint a sajtkészítés fortélyait is el lehet lesni.

Graukogel tájaira is érdemes elbarangolni, a Bad Gastein keleti oldalán található hegyvidéken a cirbolyafenyők között felejthetetlen perceket tölthetünk, és élvezhetjük a meseszép kilátást. A még magasabbra törekvők vehetik az irányt a 2035 méteren fekvő Fulseck felé. Itt különleges gyógynövényekre és egy igazi wellnessparadicsomra bukkanhatunk, sőt egy mezítlábas ösvény is ránk vár, amelyen keresztül átkelhetünk a hegyi tavon.

További információk: hetedhetorszag.hu, gastein.com

Kristálytiszta levegő: Bachledka lombkoronaösvény, Szlovákia

A szomszédos Szlovákiában, a Pieninek Nemzeti Parkban fedezhetjük fel a Bachledka lombkoronaösvényt, az ország északi részének egyre népszerűbbé váló turisztikai látványosságát. A Bélai-Tátra önmagában is mesés, de ha egy igazán emlékezetes élményre vágyunk, célozzuk meg a Zár település közelében található Bachledka-völgyet, ahol mintegy 24 méteres magasságban, a fák lombjainak szintjén kanyargó kiépített úton sétálhatunk végig. Ezen a ponton nemcsak a hófödte hegyekben gyönyörködhetünk, de kiélvezhetjük a friss levegő jótékony hatásait is. A magaslati élmény kifejezetten azoknak ajánlott, akik nem bánják, ha az adrenalinszintjük megemelkedik. A 600 méteren keresztül tartó izgalmas és szívdobogtató séta végén egy 32 méter magas megfigyelőtoronynál találjuk magunkat, ahonnét a 360 fokos panorámának köszönhetően kivételes látvány tárul elénk. Érdekesség, hogy a torony tetején egy nagy teherbírású háló van kifeszítve, amelyre a vállalkozó kedvűek könnyedén kisétálhatnak. A szerkezet belső részében pedig egy 67 méter hosszú csúszdán keresztül meglehetősen gyorsan vissza lehet jutni a kilátó lábához.

A túrázás szerelmeseinek a Magas-Tátra völgyei kiváló helyszínek, ha viszont kifejezetten gyógyulni szeretnénk, akkor a klimatikus gyógyhelyek valamelyikét ajánlott felkeresni. A vidék szépsége páratlan, természeti kincsei – a hatalmas mészkőormok, a zegzugos sziklaösvények – csak arra várnak, hogy a kikapcsolódni vágyók és a természetszeretők kalandozásainak lehessenek színhelyei. A Tátrai Nemzeti Park egyetlen látogatható barlangja, a Bélai-cseppkőbarlang 70 perc alatt bejárható. A látványos cseppkőformációk, a barlangi tavak, valamint a jó akusztikájú zeneterem garantálja a feltöltődést. Az innen mindössze 40 kilométerre található Zakopanéban a hegyi túrázás és kirándulás során ugyancsak kristálytiszta hegyi levegőt szívhatunk magunkba.

További információk: magas-tatra.info, slovakia.travel

További két izgalmas úti célról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2019/2. számának A testem és én című mellékletében. 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images