Michael Douglas az orális szextől lett rákos – hirdette a bulvár néhány évvel ezelőtt, mi meg nem értettük az összefüggést. Pedig a dolog egyszerű: a színész torka humán papillomavírussal fertőződött meg, tehát a HPV nem csak méhnyakrákot okozhat. Hufnágel Gabriella írása.

Európában évente huszonötezer nő hal meg a humán papilloma okozta méhnyakrák miatt, több tízezren nem is tudják, hogy a vírus hordozói. Magyarországon évente ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ebből ötszáz halálos kimenetelű. Idén bekerült a kilenc komponensű HPV-oltás az állami oltóprogramba, amit minden tizenharmadik évét betöltött hetedikes kislány térítésmentesen kaphat, de a szülők egyharmada nem kérte az oltást – ami tízezer gyermeket érint –, pedig a HPV-vírus okozta daganatos megbetegedések az esetek többségében így megelőzhetők lennének.

Nem szabad félni a HPV-től

„A humán papillomavírusok DNS-t tartalmaznak, melyek a bőrön, illetve a nyálkahártyán okoznak elváltozásokat, fertőzéseket, de ezek többségénél klinikai tünet nem jelentkezik – magyarázza dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász. – Az alacsony kockázatú HPV-vel (6, 11, 42, 43, 44) történő fertőzés nemi szervi szemölcsöt (condyloma) okoz a hüvelyen, hüvelybemeneten, combhajlatban és a végbél környékén, ami kellemetlen, de nem vezet rosszindulatú daganat kialakulásához. A HPV-fertőzések többségét a szervezet immunrendszere egy éven belül leküzdi, amit megtámogathatunk célzott immunerősítéssel is vitaminok és ásványi anyagok formájában, hosszú távú következményektől pedig nem kell tartani. Ezzel szemben a magas kockázatú HPV (legismertebb típusai a 16 és a 18) törzsek a nyálkahártyában tartós fertőzöttség esetén előbb enyhe, majd súlyosabb sejtelváltozásokat okoznak, melyek másfél–tíz év alatt rosszindulatú daganat kialakulásához vezethetnek. Néhány tanulmány az elmúlt években igazolta nedves környezetben (zuhanyozó, fürdőszoba) a HPV túlélését, így elméletileg így is terjedhet a vírus, de ennek gyakorlati jelentősége csekély.”

Nem elég az óvszer!

„HPV-vírussal szexuális úton, a testrészek, testnedvek találkozásakor fertőződhetünk meg – magyarázza dr. Szőnyi György, a G1 Intézet orvos igazgatója, szülész-nőgyógyásza. – Mivel a HPV a nemi szervek környéki bőrfelületek érintkezésével terjed, az óvszer sem véd teljesen, ahhoz »Michelin-babaként«, gumiruhában kellene szerelmeskedni. A HPV okozta daganatos megbetegedést a méhnyakrákhoz kötik, de a hüvely, hüvelybemenet, végbél környéke, hímvessző, szeméremtest, szeméremdomb daganatos megbetegedéséért is felelős.” Egy hazai felmérés szerint tízből hat férfi úgy gondolja, a nemi betegségek csak aktus útján terjednek, ami tévedés. Egy amerikai kutatásból kiderült, 2011 és 2015 között 302 ezerről félmillióra nőtt a szájrákos esetek száma az USA-ban, holott a betegség legnagyobb rizikófaktorának tartott dohányzás és alkoholfogyasztás ebben az időszakban csökkent. Magyarországon évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak, a betegek háromnegyede férfi , hátterében főként a HPV-fertőzés áll, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltásnak köszönhetően egyre elterjedtebb. „Rutinszerű szűrés férfiak számára nincs, és sajnos jelenleg hazánkban a térítésmentes oltóprogram sem vonatkozik a fiúkra, pedig növelné a védelmet – magyarázza dr. Bartha Tünde. – A nemi szervi rosszindulatú daganat szempontjából a férfiak szerencsésebb helyzetben vannak, mivel a vírus náluk a felületes hámsejtekben tapad meg, és a hám leválásával a vírus is kiürülhet. A HPV ugyanakkor megtapadhat orális szex útján a garat és a gége nyálkahártyájában és a végbél hámjában is.”

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/8. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Hufnágel Gabriella

Nyitókép: Shutterstock