Ausztria legdélibb tartományában egyszerre élvezhetjük a tavak és a hegyek lehengerlő természeti szépségét. Ha pedig a pihenést egy kis párkapcsolati élményterápiára is felhasználnánk, a Millstatti-tónál erre is remek lehetőségek kínálkoznak. Fekete Edina írása.

Az Olaszországgal és Szlovéniával határos Karintia lakói büszkén hirdetik: szomszédjaikhoz hasonlóan bennük is csörgedezik mediterrán vér, ezért olyan temperamentumos, optimista emberek. A nyelvjárásuk is kedves színfolt az osztrák dialektusok között, az irodalmi nyelv szavaihoz képest ugyanis úgy hatnak a karintiai kifejezések, mintha becézgetnének.

Fürdőzés csodás kilátással

Jó helyen jár Ausztriának ebben a részében, akinek a pihenés elképzelhetetlen víz nélkül. Az ország több mint kétszáz fürdőtava közül három nagyobb is ebben a térségben található, melyek közül négynapos kiruccanásunk célpontjaként a Nockberge által körülvett, selymes vizű Millstatti-tavat választottuk. Területe alapján a tartomány második legnagyobb tava, 157 méteres legmélyebb pontjával pedig csúcstartó Karintia állóvizei között. És ami a Balaton vizéhez szokott magyaroknak különösen fontos: a legmelegebb az osztrák tavak közül, a mediterránba hajló klíma hatására nyáron 22–24 fokos. Ha az időjárás kegyes, a bátrabbak a szeptemberi indián nyárban is megmerítkezhetnek az ivóvíz minőségű, kristálytiszta tóban, de a kevésbé merészeknek sem kell szárazon maradniuk. Ők kipróbálhatják Millstattban a 2012-ben épült, de stílusában a 19. századi építészetet követő elegáns Badehaus, azaz Fürdőház szabadtéri medencéjét és szaunáit.

E-bike-tól a sziklamászásig

De nem muszáj megmártózni, a víz felszínén maradva is élvezhetjük a Millstatti-tó szépségét. Béreljünk csónakot egy órára, ennyi idő alatt kényelmesen átevezhetünk a túlpartra és vissza, ha pedig tömöttebb a pénztárcánk, kóstoljunk bele egy kis időre a vagyonos nyaralótulajdonosok életébe: szálljunk be egy motoros hajóba, és azzal száguldva élvezzük a két hosszan elnyúló part látványosságait. Az északi oldalon látható az apátság és a klasszicista stílusban épült villák, szállodák sora, ezek közé illeszkedik a Fürdőház is. A déli partvonal meredekebb, kevésbé beépült részén találhatók a hatalmas, szándékosan ferdén felállított kocka alakú dizájnkonténerek, melyek valójában műtermek művészeknek, tópartra nyíló hatalmas ablakokkal, meseszép kilátással. A tó a kerékpárosoknak is kedvelt célpontja, a sportosabbak fél nap alatt könnyedén körbekarikázhatják, ha kevésbé vagyunk edzettek, bérelhetünk e-biciklit, amivel csak egy gombnyomás, és gond nélkül tekerhetünk fel az emelkedőkön is. A tó északi oldalának nevezetessége a harminc méter magas Jungfernsprung sziklafal, melynek megmászására éppen az őszi hónapokat tartják ideálisnak. A kezdőtől a haladó szintig kiépített mászóutak a vízen úszó pontonokról indulnak, a felkapaszkodáshoz a hátteret a Gurktali-Alpok fenséges látványa biztosítja.

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/6. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Fekete Edina

Nyitókép: Franz Gerdl