Pár évvel ezelőtt egy barcelonai hosszú hétvégére készülve tanácstalanul görnyedtünk a térkép fölé, és szomorúan állapítottuk meg: pár nap alatt szinte lehetetlen bebarangolni a katalán fővárost. Ekkor jött az ötlet: pattanjunk kerékpárra! Azóta, ha tehetjük, minden városnézésünkbe beiktatunk egy-két bringás napot. Lukácsi Linda írása.

Párizs: Romantika és csillogás

A hatékonyság érdekében pár kötelező látnivaló megtekintése mellé beterveztünk egy-két nem annyira ismertet, de annál érdekesebbet is. Az idilli, kacsákkal, lugasokkal és illatos virágokkal teli Luxemburg-kerten át haladtunk az „Öreg Hölgy” felé. Reggeli croissant-unkat pedig az Eiff el-torony lábánál elterülő hatalmas zöld park, a Mars-mező (Champs de Mars) egyik árnyas padján fogyasztottuk el. Második állomásunkon, a szökőkutakkal, fákkal és a Chaillot- palotával (benne több múzeummal) körülölelt Trocadéro téren nézelődve építész (úti)társam a fejébe vette, hogy nem elég a „sima” diadalívet megnéznünk és egy kört tenni a legendás körforgalomban. Szerinte érdemes ellátogatni Európa legnagyobb üzleti negyedébe (La Défense), a diadalív modern párjához, a 110 m magas, lyukas kockára emlékeztető Grande Arche kapuhoz. Igaza volt, megérte, de én nagyon örültem neki, hogy visszafelé már csak gurulni kellett Párizs legismertebb és legpuccosabb sugárútján, a Champs-Élysées-n. A francia kerékpáros körverseny, a Tour de France lelátóinak maradványainál elképzeltem, milyen lehet itt célba érni, majd a csillogó üzletek láttán egy újabb álomba csöppentem – ezúttal egy helyes kis francia ruha volt a főszereplő. A másnapi Szajna-parti túránkat múzeumlátogatásokkal fűszereztük. A Notre-Dame templom vízköpői és hatalmas tornyai lenyűgöztek, de a székesegyháztól pár saroknyira, építészetileg pedig jó pár évszázadnyira lévő színes és izgalmas Pompidou Központ is kötelező látnivaló minden turistának. Ugyanez igaz Leonardo da Vinci Mona Lisa festményére is, ami a Louvre-ban tekinthető meg – több értékes művel együtt. Bár itt akár egy egész napot is el lehet tölteni, mi próbáltunk igyekezni, mert a Musée d’Orsay látogatását is erre a napra terveztük. Az egykori pályaudvarból átalakított múzeumban az impresszionisták kincseiben gyönyörködhetünk: köztük Vincent van Gogh önarcképét vagy Edgar Degas balett-táncosát csodálhatjuk meg. Talán közelebb állnak hozzám az impresszionisták, vagy túl dühítő volt a Mona Lisa előtt fényképezkedő turisták hada, mindenesetre a Musée d’Orsay évek múltán is mélyebb nyomott hagyott bennem. Oda szívesen visszamennék most azonnal.

Amit még látni kell:

Romantikafüggőknek: Az idilli Luxembourg-kertben Medici-szökőkút, buja növényzet, szobrok látványa teszi felejthetetlenné a látogatók pihenését. De az olasz reneszánsz stílusú, Tuileriák meseszerű kertjében is érdemes egyet sétálni.

Történelembúvároknak: A Franciaország nagyjainak (pl. Rousseau, Monet vagy Dumas) végső nyughelyéül szolgáló Panthéon mindenkinek izgalmas élményt garantál. Már a nagyszabású klasszicista épület látványa is lenyűgöző.

Strandkedvelőknek: A Paris Plages a nyári hetekre homokkal, napernyőkkel és koktélokkal ellátott, amolyan strandfélévé változik, ahol napozni, bulizni vagy épp naplementét bámulni is élvezet.

További két csodás úti célról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/06 számának 64-70. oldalán.

Szöveg: Lukácsi Linda

Nyitókép: Unsplash