Hogyan hat az öltözködésünk a lelkünkre? És a lelkünk az öltözködésünkre?

Önismereti tréningekre járunk és szakemberek segítségét kérjük, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal. Kovács Orsolya nemzetközi stílustanácsadóval, a Yurkov szalon megalapítójával arról beszélgettünk, hogyan tudjuk ruhákkal megtalálni, megerősíteni a személyes erőnket. László Krisztina interjúja.

KRISZTINA: Amikor belülről dolgozunk magunkon, az eredmény idővel a külsőnkön is meglátszik. De ez fordítva is igaz: a külsőnk tudatos formálásával hatással lehetünk az önbizalmunkra, a nőiességünkre, és izgalmas dolgokat fedezhetünk fel magunkban. Egy szakértői szem azonnal észreveszi egy nő öltözködésén, külsején, hogy harmóniában van-e magával, vagy sem.

ORSOLYA: Sokszor nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük a másikon, ha valami nem stimmel vele. Van, aki túltolja az öltözködést, túl mély a dekoltázs, túl mini a szoknya, túl sok a leopárdminta, ezzel kompenzál valamit. Mások elrejtőznek a ruhában, eltakarják a testüket, nem azokat a színeket hordják, amelyek felemelik őket. Emögött is lelki okok keresendők. Egy szakértő azonban azt is meglátja, hogy mit tudna kihozni belőle, ha megkérné őt, hogy segítsen.

KRISZTINA: Sok olyan nőt ismerek, akik boldog, kiegyensúlyozott életet élnek, és egyáltalán nem érdekli őket az öltözködés, nincs stílusuk, ízléstelen ruhákban járnak. Velük mi a helyzet?

ORSOLYA: Az ő esetükben a belső harmónia elviszi a külsőt, a ruhájuk eggyé válik a személyiségükkel, és nem lesz zavaró. De ha megtapasztalnák, hogy mennyit változtat a külsejükön az előnyös öltözködés, lehet, hogy még boldogabbak lennének. A ruha egyébként egy jó eszköz lehet a diszharmónia tudatos eltakarására is. Ha tudod, milyen darabokhoz nyúlj reggel, véletlenül sem nézel majd ki elesetten, bénán. Persze az sem baj, ha néha megmutatjuk a sebezhetőségünket.

KRISZTINA: Kik kérik ki a segítségedet, és mi motiválja őket?

ORSOLYA: A nők esetében általában a 35 és 45 év közötti korosztály, amely mozgalmas életszakaszban van. Válás vagy szerelmi csalódás után érkeznek, vagy a munka frontján szeretnének változásokat. Olyan nők, akik eljutottak odáig, hogy feltegyék maguknak a kérdést, mit is szeretnének igazán. Ez a kérdés a magánéletükre és a karrierjükre egyaránt vonatkozhat.

KRISZTINA: Az öltözködés és a nőiességünk felfedezése szoros kapcsolatban áll egymással. Hogyan lehet a ruhákon keresztül erősíteni vagy éppen elbújtatni a nőiességünket?

ORSOLYA: A karrierváltók vagy a magánéleti válságból kilábalók számára eltökélt vágy és feladat, hogy megerősítsék a nőiességüket. A stílustanácsadást ruhaterápiának is nevezhetjük, amikor a ruhákon keresztül vizsgáljuk meg a nőiességünkhöz fűződő viszonyunkat. Egy ruha három dologgal kommunikál a külvilág felé: a színével, a formájával és a stílusával.

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/5. számában olvashatjátok el. A magazint július 4-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: László Krisztina

Nyitókép: Bodnár Zsófia