Maradj lendületben! – Sportok a tél utolsó napjaira is

Ha télen se mondanál le a rendszeres mozgásról, de a szánkózásnál többre vágysz, próbáld ki valamelyik téli sportot! Segítünk eldönteni, melyik illik hozzád a legjobban. - Pór Attila írása

SÍFUTÁS

A sífutók szintén előkészített pályát használnak, mint az alpesi síelők, viszont saját erőből haladnak. Nem csak lefelé siklanak, fölfelé, illetve kanyargós, erdei utakon is mennek. Felvonót nem használnak. A klasszikus stílusban párhuzamos nyomvonalon, a skatingnél korcsolyázótechnikával haladnak. A nordic walking a klasszikus botos sífutásból alakult ki. „Aki nyáron szeret futni vagy kirándulni, azok a sífutást is élvezik, mert ugyanúgy a természetben mozognak – mondja Bozsik Anna sífutó és nordic walking oktató, többszörös olimpikon. – A lesiklópályával szemben itt mindenki szabadon síelhet, nem kell senkinek sem tartania attól, hogy elütik. A sífutás az izmok kilencven százalékát megmozgatja, a klasszikus stílusnál főleg a kar, a korcsolyázótechnikánál inkább a lábszár dolgozik.”

Mire figyelj?

Ha van valamilyen térdsérülésed, inkább a klasszikus technikát próbáld ki, és az elején érdemes térdvédőt viselned.

Hol próbálhatod ki?

Magyarországon a Normafán és Dobogókőn működik sífutópálya (ha esik elég hó), de ott nincs kihelyezett oktató. Ausztriában viszont a legtöbb lesiklópálya mellett sífutópálya is van, általában oktatókkal. Egy ötnapos tábor – 8 x 2 óra tanulás – után már bátran síelhetsz egyedül is.

Mire lesz szükséged?

Síre, sícipőre, síbotra, vízálló öltözékre. Használtan 30-40 ezer forintért kaphatók, az új felszerelés ára 100-120 ezer forint. Mivel különböző eszközök kellenek a klasszikus és a skating stílushoz is, ezért célszerű inkább bérelni őket. Egy ötnapos, külföldi sífutótáborra 90 ezer forintot érdemes számolni, a pálya díja ennyi időre kb. 20-25 euró.

Nyáron… A meleg hónapokban kiegészítő sport lehet a nordic walking.

Bővebben: sifutas.hu

KORCSOLYÁZÁS

„A legegyszerűbb téli sport, ezért aki tud gyalogolni vagy futni, alkalmas arra is, hogy korcsolyázzon – vallja Palotás István korcsolya- és jégkorongoktató. – Egészségügyi szempontból is hasznos. Úgy néz ki, mintha az ember csak csúszkálna a jégen, kényelmesen megy körbe-körbe, pedig a folyamatos egyensúlyozáshoz az egész testnek mozognia kell. Aki próbálta már, tudja, hogy egy-másfél óra korcsolyázástól elég jól el lehet fáradni. Aki tud korcsolyázni, könnyen megtanul síelni is (és fordítva), hasonlók a mozdulatok, a fordulások, a fékezések.”

Mire figyelj?

„Mivel kezdőként nehéz jól, kontrolláltan esni, a kéz-, térd-, csukló- és fejsérülések ellen mindenképpen javasolt a védőfelszerelés – foglalja össze a kockázatokat Palotás István. – A hirtelen mozdulatok miatt pedig fontos a bemelegítés is.”

Hol próbálhatod ki?

Budapesten több műjégpálya nyílt – szinte mindegyik kerületben lehet korcsolyázni –, ezek általában szeptembertől májusig üzemelnek. A legtöbb nagyvárosban van jégpálya. A Pesterzsébeti Jégcsarnokban kezdő felnőtteket is oktatnak. A jelentkezők néhány hónap gyakorlás után olyan jégbiztonságra tehetnek szert, amivel már bátran részt vehetnek a közönségkorcsolyázásokon is. Aki korábban sportolt, jobb kondival és fejlettebb mozgáskultúrával érkezik, az a korcsolyázásra is gyorsan ráérez.

Mire lesz szükséged?

Térd-, könyök-, csuklóvédőre, kezdőként a sisak erősen ajánlott – ezek néhány ezer forintos tételt jelentenek. Korcsolyát lehet bérelni is, de hosszabb távon komfortosabb a sajátot használni. Az ára általában 10 ezer forinttól indul, 20-30 ezer forintért már jókat lehet kapni. Az oktatásra óránként körülbelül 2000 forintot számolj, ez már tartalmazza a belépőt is.

Nyáron… A korifüggők szívesen görkorcsolyáznak is.

Bővebben: esmtk.com

CURLING

„Az egyik legbarátságosabb sport: a bírók csak akkor avatkoznak be, ha a csapatok nem tudnak valamiben megegyezni, és a győztes csapatnak mérkőzés után kötelező meghívnia a vesztest egy-egy pohár italra – mondja Rókusfalvy András, a Magyar Curling Szövetség korábbi elnöke. – Baráti társaságoknak, családi vagy céges csapatoknak is tökéletes.” Időjárástól függetlenül játszható. Két négyfős csapat küzd egymással. Speciális jégen 20 kilós gránitköveket csúsztatnak felváltva a 42 méterre lévő, kör alakú „házba” (leegyszerűsítve), az nyer, akinek a kövei közelebb érkeznek a ház középpontjához. A kövek előtt a jeget söpréssel lehet megolvasztani és ezáltal a kő sebességét befolyásolni. Magasabb szinten a curling logikai, stratégiai játék, ahol az egyensúly,
az állóképesség, a technika és a taktika játssza a főszerepet. Azon kevés csapatsportok egyike, ahol tényleg egyenlő esélyekkel indul mindenki, 10 és 70 év között bárkinek ajánlható, aki elég fittnek érzi magát hozzá: a söprők alkalmanként akár 2-3 kilométert is megtehetnek.

Mire figyelj?

„A curlingjég négyszer jobban csúszik, mint a hokijég. Három óra a 0–4 fok közötti jégen kemény, a köveknél söpörni
kell, ugyanakkor a pontosság miatt muszáj higgadtnak maradni – figyelmeztet Rókusfalvy András. – Létezik már kerekesszékes curling is, viszont extrém súllyal nem szerencsés játszani. Súlyos ízületi kopás esetén célszerű orvossal konzultálni.”

Hol próbálhatod ki?

Jelenleg csak Budapesten, a Kamaraerdőn van curlingpálya.

Mire lesz szükséged?

„Kezdésnek elegendő egy tiszta talpú, teremben használt sportcipő, és meleg sportruházat, a többi felszerelést a curlingpálya adja. Pár szűk farmer szakadt már szét a pályán csúsztatás közben, jobb a lezser, laza viselet – teszi hozzá Rókusfalvy András. – A curling csak némi tanulás után válik biztonságossá és élvezhetővé, csak az léphet a pályára, aki az elméleti és gyakorlati alapokat elsajátította. A négyórás gyorstalpaló elég ahhoz, hogy az utolsó órában a csapatok élvezetes mérkőzést vívjanak. A program fejenként 10 ezer forint körüli költséget jelent.”

Nyáron… A pálya június elejétől szeptemberig zárva tart, a nyár a pihenés, illetve az állóképességet fejlesztő sportok időszaka.

Bővebben: bpcurlingclub.hu

Még több téli sportért keressétek a Nők Lapja Psziché 2018/2. lapszámát! 

Szöveg: Pór Attila

Fotó: 123RF