Ott áll előttük az élet, de sajnos nem várják meg, hogy mit hoz a jövő. A kamaszkori öngyilkosság tragédiáját bemutató sorozat, a Tizenhárom okom volt epizódonként járja körbe a témát, hogy valójában mi vezethet a végzetes döntéshez, mit éreznek a gyászoló kortársak, és azok, akik tanúként élik át a szörnyűséget. Nádasi Eszter írása.

Szerelmi csalódás, lejáratás, internetes zaklatás, családi nehézségek és szexuális erőszak – ezeket élte át az a 16 éves lány, aki otthona fürdőszobájában felvágta az ereit. De előbb hanganyagként rögzítette a 13 okot, ami tettéhez vezetett. Ez a dokumentum azokhoz az ismerőseihez szólt, akik közelebb vitték a végzetes döntéshez. Halála után útnak indultak a felvételek, és kiderült, ki mit követett el Hannah Baker ellen. A történet Jay Asher képzeletének műve, aki a 2007-ben kiadott Tizenhárom okom volt című könyvével a bestsellerlisták élére került. A regényből készült amerikai filmsorozat sokakat késztetett megszólalásra a kamaszkori öngyilkossággal kapcsolatban. Volt, aki a széria betiltása mellett érvelt azzal, hogy utánzásra ösztönözhet, és azt üzeni, az öngyilkosság megoldás, válasz a sérelmekre. Mások viszont épp a történet elrettentő erejét hangsúlyozták. Konklúzió nincs, viszont felszínre került egy téma, melyről nehéz beszélni, de muszáj.

Rémisztő statisztikák

„A balesetek után az öngyilkosság a leggyakoribb halálozási ok a fiatalok között. Az ijesztő eredményben közrejátszik, hogy a természetes halál és a betegség ritkább ebben a korosztályban. Bárhogy is van, egyetlen eset is túl sok – mondja Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője. – Hetente több olyan hívást kapunk, melyben az öngyilkosság valamilyen formában előkerül. Ez lehet egy lemondó megjegyzés arról, hogy jobb lenne nem élni. De előfordul az is, hogy a hívó erős késztetést érez arra, hogy megvágja magát, gyógyszert vegyen be, vagy éppen ott van valaki mellett, aki ezt tette. A jéghegy csúcsát látjuk, azokat, akik szeretnének beszélni a problémájukról, tudnak a számunkról, telefonálnak, és a vonalban el tudják mondani azt,
ami bennük van.” Idén január és június között 132 öngyilkossággal kapcsolatos hívást kapott a Kék Vonal 24 év alattiaktól. A 2014-es KSH-adatok szerint 25 esetben követtek el befejezett öngyilkosságot 19 éven aluliak, közülük ketten még a 14. életévüket sem töltötték be.

Elképzelt szerelmek

A sorozat főszereplőjének szíve többször is darabokra tört a tragédia előtt. A szakértő szerint ezek a történetszálak nem véletlenül hangsúlyosak: a szerelmi bánat a valós öngyilkosságok esetében is előtérben van. „Egy elhagyás, megcsalás, be nem teljesült remény sokaknál az utolsó csepp a pohárban – folytatja a szakértő. – Nem ok, inkább közvetlen előzmény. De ha egy kamasz szerelmi bánat miatt akar meghalni, kérdés, hogy a kapcsolat miért vált olyan fontossá számára. Nem csodálkozom, hogy ha kiderül egy válás a háttérben. Azok a lányok, akiket elhagyott az édesapjuk, olyan társat remélnek, akinek fontosak annyira, hogy nem fognak elmenni. Amikor ez mégis bekövetkezik, akkor a keserűségükben a korábbi, feldolgozatlan árulás megismétlődése is benne van.

Egy másik jellemző eset, hogy egy olyan rideg családból érkezik a fiatal, ahol a pozitív érzelmeket soha nem fejezték ki. Ám találkozik valakivel, aki kimutatja az érzéseit, ez az újdonság sokat ad neki, de a kapcsolat végével odalesz az, akihez oda lehet bújni, a simogatás, a puszi, és marad a hiányérzet. Egy újabb szomorú mintázat, hogy egy bántalmazó családban, vagy intézetben élő fi atal kitörési lehetőséget lát a kapcsolatban. Elég pár hét ismeretség, hogy összeköltözést tervezzen. A szakítással szertefoszlik a jövőkép, ami hiába volt irreális, akkor is reményt adott. Vannak, akik néhány mondatnál többet nem is tudnak arról a személyről elmondani, aki miatt meg akarnak halni. Gyakran kiderül az is, hogy a párkapcsolat rövid volt, csupán az interneten keresztül működött vagy vágyálomként élt. De a csalódás így is fáj. Persze, a kiegyensúlyozott családban élő kamaszok is irgalmatlanul tudnak szenvedni a szerelemtől, nekik azonban van egy meleg, támogató hátországuk, így náluk kisebb az öngyilkosság veszélye.”

A témáról bővebben a Nők Lapja Psziché 2017/6. számának oldalain olvashattok.

Akik öngyilkossági késztetést éreznek, vagy ilyet tapasztalnak környezetükben, ezeken a zöldszámokon kérhetnek segítséget:

  • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 116-111

  • A Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat ingyenesen hívható: 116-123

  • A Pedagógiai Szakszolgálatoknál ingyenes pszichoterápiás kezelésre van lehetőség.

  • Az Országos Mentőszolgálatot kell hívni (104) életveszély esetén.

Szöveg: Nádasi Eszter

Illusztráció: Thinkstock