Ha nem is minden, de számos dolog bizonyosan fejben dől el. Éppen ezért igen hasznos megtanulnunk, miként formálhatjuk a gondolatainkat, a mentális beállítódásunkat úgy, hogy ezek minél inkább segítsenek, ne pedig hátráltassanak bennünket az életünkben. Erről számol be négy ismert szakember.

Pál Ferenc

Szavak nélküli válaszok

„Volt egy kedves ismerősöm, akinek Heine–Medin-betegség következtében lebénult szinte minden izma, vastüdőben élt. Jó barátok voltunk, hetente kétszer-háromszor, néha négyszer is bementem hozzá a kórházba. Aztán nagyon rosszul lett, és az intenzív osztályra került. Akkorra már rettenetesen tönkrement a szervezete, végül is negyven évig nem mozgott, csak feküdt egy helyben, kész csoda már az is, hogy eddig élhetett. Az orvos azt mondta, nem is érti, hogyhogy nem üvöltött a fájdalomtól, mert olyan állapotban volt. A halála előtt talán két nappal ismét bementem hozzá, de már abban sem voltam biztos, hogy tudok-e vele beszélni.

Meg mit is lehetne mondani? Kicsit bizonytalanul leültem az ágya mellé, ő pedig rám nézett, és azt kérdezte: »Hogy vagy, Ferikém?« Ami köztünk ekkor lejátszódott, az egyértelműen válasz volt valamire – de nem szavakban, hanem kapcsolatban és cselekvésben.

Ma szeretjük idealizálni a gondolkodást, azt hisszük, hogy minden kérdésre gondolati választ kell tudnunk adni, mert különben nem lehet tovább élni – de ez nincs így!

Egy szenvedő emberhez nem érdemes odamenni egy intellektuális magyarázattal, hogy pontosan mi okozza a szenvedését, mert ettől nem hinném, hogy jobban lenne. Az élet igazán lényeges kérdéseire ugyanis nincs szavakban megfogalmazható válasz. Jól ismerjük azokat a kérdéseket, mint például hogy miként lehetséges az, hogy Nepálban több ezer ártatlan ember halt meg egy földrengésben. Hol az igazság, hogy gyerekek megbetegszenek és pici korukban meghalnak? Ha ezekre a kérdésekre valaki megpróbál válaszolni, és valami elméletet alkot arról, hogy egy drámai eseménynek miért kellett éppen így történnie, sőt, hogy az áldozat esetleg miért érdemelte meg a sorsát, attól az összes szál hajam az égnek áll. Ki tudhatná ezt…?

Az életnek ezekre a legmélyebb drámáira nem lehet szavakban válaszolni. De ez nem azt jelenti, hogy nincsen rájuk válasz. Az élet nagy kérdéseire tettekben vannak a válaszok. Tettekben és kapcsolatokban.”

Ha kíváncsiak vagytok még rá, hogy Dr. Kádár Annamáriának, Prof. Dr. Bagdy Emőkének vagy Dr. Buda Lászlónak mi a véleményük a gondolatok hatalmáról, akkor keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2017/05. számában.

Fotó: Arcíhvum