Ha egy fiatal lány teherbe esik, komoly kérdéseket kell átgondolnia, de 18 éves koráig a szülőé a felelősség, hogy a gyerek megtartja vagy elveteti-e a babáját. Mi mindenen mennek át a szülők és lányaik, amikor ebbe a nehéz helyzetbe kerülnek?

Választani az abortusz és a szülés között életünk bármely szakaszában nagyon kemény dió, ha azonban mindezt fiatal lányként kell megtenni, az még a jog szerint is különleges helyzetet jelent. Bár bármelyik társadalmi rétegben előfordulhat, hogy egy lány 18 éves kora előtt lesz terhes, azt, hogy szülő és gyermeke miként dönt a magzat sorsáról, vallás, iskolázottság, családi szokások, környezet is nagyban befolyásolják.

A felvilágosítás szerepe

A korai teherbe esés persze megelőzhető lenne, ha minden tinédzser megfelelő ismeretekkel rendelkezne, képes lenne jó döntéseket hozni, és tudná, hogy kihez fordulhat, ha bajba kerül. „Fiatalkori terhesség mindig volt és lesz is – állítja dr. Demjén László, a Heim Pál-kórház gyermeknőgyógyásza. – Napjainkban a tinédzserek az interneten, televízión keresztül rengeteg információhoz jutnak, amit viszont nem megfelelően dolgoznak fel. Mégpedig azért, mert a tudatos felvilágosítás és oktatás hiánya miatt hiába az összegyűjtött tudás, értelmezni nem igazán tudják.” A nem kívánt terhesség leghatékonyabb elkerülési módja a megelőzés, ami a társadalom, az iskola és a szülők felelőssége. Az iskolában, osztályfőnöki órán ritkán nyílik lehetőség beszélgetni szexualitásról, védekezésről, a legnagyobb feladat e téren a szülőkre hárul.

Ha az édesanya nem érzi magát kellőképpen felkészültnek, a gyermeknőgyógyász szakszerű információkkal szolgálhat, ráadásul a tizenéves sok esetben könnyebben el is fogadja a kívülálló tanácsait. Marcsó-Horváth Kata pszichológus lányanyákkal foglalkozik. Véleménye szerint közös társadalmi felelősség, hogy a serdülők egy jól átgondolt pedagógiai program keretében jussanak fontos ismeretekhez. Azonban nem szabad csak a társadalom és a szülők felelősségét hangsúlyozni, bizony a tinédzser motivációit is érdemes vizsgálni a várandóssága kapcsán.

Nem véletlen, hogy a jog és a szakma is speciális helyzetként kezeli a gyermekkorúak terhességét. Sok olyan felelőtlen döntést hoznak ugyanis a fiatalok, amit később megbánnak. Bár általában tisztában vannak a következményekkel, mégis úgy döntenek, hogy párjuk megtartásának egyik módja, ha gyermekkel „ajándékozzák meg”. De az is gyakori, hogy tudat alatt a saját szeretet iránti vágyuk kielégítését várják leendő gyermeküktől.

A pániktól a hárításig

„Minden kornak megvan a saját feladata, a tinédzserkornak nem a gyermeknevelés az elsődleges célja. A serdülőkor amúgy is konfliktusokkal terhelt időszak, egy gyermek születése a már meglévő problémákat tovább mélyítheti – magyarázza Marcsó-Horváth Kata.

– Egy teherbe esett kamasz lánynál természetes reakció a pánik, az ambivalens érzések vagy akár a hárítás is. A vívódó lányanya, aki nem tud egyértelműen sem az abortusz, sem a szülés mellett dönteni, hatalmas érzelmi viharokat él át.

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan lehet segíteni egy lányanyán, akkor olvassátok el a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2017/05. számában.

Szöveg: Tóth Kinga

Fotó: Getty Images