A kutyával vagy lóval közösen végzett mozgás nemcsak a testünket edzi, hanem csiszolja az elménket, üdíti a lelkünket is, kellemes mellékhatásaként pedig összekovácsolódunk a kedvencünkkel. Ha még nem próbáltad, itt az ideje!

CANICROSS

„A canicross, vagyis kutyás terepfutás francia eredetű, az atletikus kutyasportok közé tartozó sportág, melyben a párosok (kutyus és gazdája) együtt futva teljesítik a versenytávot úgy, hogy az eb hámja, illetve a versenyző speciálisan kialakított öve egy maximum kétméteres, lehetőleg rugalmas szárral van összekötve. A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elöl futni (legalább a pálya 95%-án), a gazdának pedig utána, ebből adódóan a célvonalon a négylábú áthaladása számít, nem pedig az emberé. A sebességet a gazda határozza meg, az ő futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros haladni. A kanyarokban a balra vagy jobbra parancsszavakkal kell az ebet irányítani, ami kezdetben nem is olyan könnyű, eleinte nem árt a pórázra kötött kutyust kézzel segíteni” – avat be a sportágba Szász Mihály korábbi középtávfutó, Fagyi nevű német vizsla keverék kutyusával Európa-bajnok, az Északi Szánhúzókutyások Sportklubjának tagja.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, aki szeret futni, és van egy egészséges kutyusa, vagy feldobná, színesítené az amúgy monoton futóedzéseit. Ez a sport kiválóan alkalmas kezdő futóknak is, hiszen egy hámba fogott ügyes, nagy testű kutya rengeteget segít a gazdának abban, hogy húzza őt. A szinte fáradhatatlan eb a jól öszszeszokott páros kétlábú tagját sokkal nagyobb sebességű futással tudja segíteni, mint amire önmagától képes lenne, ez pedig óriási sikerélményt, boldogságérzést nyújt az embernek. Igazi endorfinbomba!

Miért érdemes ezt választani?

A közös futás öröm a gazdának és a kutyának egyaránt. Ha motivációt keresünk a futásra, akkor először egy nyugodtabb fajta is megteszi, ha versenyezni szeretnénk, válasszunk aktív, nagy mozgásigényű ebet a sportághoz. Rendkívül élvezi a futást az összes vadászatra tenyésztett kutya, de a szánhúzók és egyes juhászkutyák is lankadatlanul tartják a tempót. A közös munka révén elmélyül a kutya-gazdi kapcsolat, másrészt garantált, hogy a kedvencünk kifáradva érkezik haza, így nem a bútoron vagy a virágágyáson vezeti le a felesleges energiáit.

Mi szükséges hozzá?

A sportág bármilyen fajtájú, egyévesnél idősebb kutyával űzhető, a legeredményesebbek a vizslák, a belga és francia juhászkutyák és a szánhúzó fajták közül a husky, valamint ezek keverékei. Figyeljünk azonban arra, hogy a kutya nem izzad, csak a nyelvén keresztül képes hűteni magát. Míg egy rövid szőrű vizsla 10-20 fokban jól tűri a 15–30 perces edzéseket, addig egy hosszú szőrű négylábú már ezen a hőmérsékleten is komolyan szenvedhet a melegtől. A felszerelésre nem kell sokat költeni: meglévő futóruházatunkban, deréköv, valamint a kutyusra való hám és húzószár vásárlásával azonnal vehetjük a nyúlcipőt.

Ahol kipróbálhatod:

dogsport.hu • sleddogsportclub.hu

HARD DOG RACE

A HDR, vagyis kutyás akadálypályás futóverseny ötletének, alapjainak és versenyszabályzatának kidolgozója Púza András, korábban Afganisztánban is szolgált kutyavezető tűzszerész, aki olyan sportágról álmodott, amelyben ember és állat azonos terhelést kap, így egyenlően osztoznak kihívásban, sikerben és büszkeségben egyaránt.

„Itt bőr és szőr nem marad szárazon: egy kijelölt pályán (2, 6, 12 vagy 20 km) kutyának és gazdájának együtt kell csúszni, mászni, lépcsőzni, sárban dagonyázni, vizesárkon átkelni és persze futni, vagyis a rajttól a célig előre felépített akadályokon átjutni. Ám ez a sport nem a versenyzéssel eltöltött egy óráról szól, sokkal inkább az azt megelőző közös felkészülésről, ami alatt egyre jobban összehangolódhatunk, egyfajta szövetséget alakíthatunk ki a kedvencünkkel. A mindennapos edzésben és az országos megmérettetésre való felkészülésben kiterjedt közösségi hálózat, a Hard Dog Race-Falka segíti a sportimádó kutyásokat – foglalja össze a sportág lényegét András, melynek alapszabálya az, hogy a gazda egyik akadályra sem kell hogy rákényszerítse a kedvencét, minden helyzetben van lehetőség mérlegelésre, akár az akadály kiváltására, például harminc guggolással. – A HDR üzenete az, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, amiket hittel és akaraterővel elérhetünk. Ha ezen a küzdelemmel teli úton a legjobb négylábú barátunk kísér minket, mindenképpen épül a személyiségünk.”

Ha kíváncsiak vagytok rá, mi szükséges hozzá, és kiknek ajánlott, illetve, hogy milyen sportot érdemes még állattal kipróbálni, akkor keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb, 2017/04. számában!

Szöveg: Kiss Henrietta

Fotó: Istockphoto