Barre & spirit, a hosszú fiatalság és az álomalak titka

Ötéves volt, amikor szüleivel külföldre disszidált, 23 éves, amikor először Budapestre látogatott, majd pár év múlva haza is költözött, és hozott valamit: egy különleges mozgás- és életformát, amivel nemcsak álomalakra, hanem hosszú fiatalságra is lelhetünk. Útkereséséből és tapasztalataiból pedig tévéműsor született.

56 barre spirit

PSZICHÉ: Miért költöztetek az Egyesült Államokba?

LÓRÁNT-SZEMZŐ FRUZSINA: A hetvenes években a szüleim úgy érezték, megnyomorítja őket a rendszer. Különösen a lázadó, szabadságimádó édesapám vélte úgy, hogy semmilyen lehetősége sincs a szocializmusban. Sok nehézség után így kötöttünk ki Marylandben. Nyitott, vidám kislányként hamar beilleszkedtem az új környezetbe, de továbbra is mélyen kötődtem Magyarországhoz, különösen a zenéhez. A szüleim rengeteg lemezt hoztak magukkal, amiből a Hungária volt a kedvencem. Ezzel köthető össze az én csillogó táncoskarrierem, amit persze csak otthon építettem.

PSZICHÉ: Hungária-slágerekre ugrabugráltál a négy fal között?

FRUZSINA: Pontosan! Éveken át ezekre táncoltam, koreográfiákat találtam ki, amíg a szüleim dolgoztak. Jártam balettre, jazzbalettre, de egyik sem hozta el azt a testi szabadságot, amire vágytam. Inkább a ritmus ragadott magával, és hiába fociztam, lovagoltam, no meg rohangáltam az utcán a többi gyerekkel, a tánc imádata korán megszületett bennem.

PSZICHÉ: Elég nagy kanyarral találtál vissza a gyerekkori szenvedélyedhez.

FRUZSINA: Felnőtt fejjel, 38 évesen! Addig pedig sokféle érdekes munkát végeztem. Soha nem tudtam, mi akarok lenni, és folyamatosan ott motoszkált bennem az a valami, amit akkor még nem találtam meg. De az élet pont azáltal kínált fantasztikus lehetőségeket, hogy nem voltam biztos abban, mire vagyok hivatott. Sokáig a Frei Dosszié koordinátoraként dolgoztam, ebből pedig újabb izgalmas filmes munkák születtek. Egy ideig kreatív producer is voltam. A médiában töltött éveknek köszönhetem a férjemet, akivel két csodálatos kisgyermekünk van. Ez az út rengeteg tapasztalattal áldott meg, és ennek az eredménye, hogy most ekkora szenvedéllyel és figyelemmel tudom végezni a hivatásomat.

PSZICHÉ: Az út során pedig gyakran váltogattad a lakhelyedet.

FRUZSINA: Először 23 évesen látogattam haza hosszabb időre, akkor csak kíváncsi voltam arra, honnan jöttem, a szülői házra, az ismerős ízekre, illatokra. És hosszú időre itt ragadtam. Aztán három évvel ezelőtt négyen visszamentünk Floridába, ahol beleszerettem a Barre edzésekbe. Másfél évvel ezelőtt mégis hazajöttünk, mert úgy gondoltuk, hogy a gyerekeinknek jobb Magyarországon, hiszen itt születtek. Ekkor már a kezemben volt a BootyBarre-oktatói diploma, mégsem tudtam igazán, mihez is kezdjek. Egyfajta próbatétel volt elhinnem azt, hogy mindez nemcsak hobbimunkaként, hanem hivatásszerűen is működhet. Kezdetben heti két órát tartottam, és volt, hogy egyetlen vendég sem jött el. Ma már előfordul, hogy heti 18 órám van! Barre-mesteroktatónak készülök, és az álmom az, hogy meghonosítsam itthon a saját módszeremet, és kiépítsem a csapatomat.

PSZICHÉ: A Victoria’s Secret modelljei is erre esküsznek, Natalie Portman ezzel hozta formába magát a Fekete hattyú című fi lm forgatására. Mi az a BootyBarre?

FRUZSINA: A balett, a jóga és a pilates alapjainak ötvözése, egy olyan áramló mozgásforma, amelyben egymásba folynak a mozdulatok. Nincs külön nyújtás, minden gyakorlatra az előző mozdulatsor készít fel.

Ha többet szeretnétek tudni a mozgásformáról, olvassátok el a cikket, ami a Nők Lapja Psziché 2017/02. számában jelent meg.

Szöveg: Kiss Henrietta

Fotó: Nagyapáti István