Hitek és tévhitek a fogamzásgátló tablettákról

Nők milliói szednek hormontartalmú fogamzásgátló tablettát. HaLehet a pirulák mellett és ellen érvelni, a velük kapcsolatos téves elképzeléseknek viszont érdemes utánajárni. Hazai szülész-nőgyógyászokat kérdeztünk néhány alapvető tévhitről.

Close-up of pink pill in woman's mouth

A neten nemrégiben belefutottunk egy érdekes felvetésbe, miszerint az évekig szedett fogamzásgátló tabletták annyira felboríthatják a nők hormonháztartását, hogy amikor gyermekvállalásra készülnek, nem tudnak teherbe esni. Aki szedi, elhízik, romlik az anyagcseréje, inzulinrezisztens állapot esetén pedig a tabletta tartós alkalmazásának komoly következményei lehetnek.

ÁLLÍTÁS:

A fogamzásgátló tabletták tönkreteszik a nők szervezetét.

A SZAKÉRTŐ VÉLEMÉNYE:

„A fogamzásgátló tabletta felírása előtt fontos az anamnézis (kórelőzmény) felállítása, a páciens állapotának felmérése, majd az eredmények elemzése annak érdekében, hogy kizárjuk az esetleges kockázatokat, szövődményeket. Ha mindez megtörténik, várhatóan később sem lesz baj – fogalmaz dr. Gimes Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense. – A hormontartalmú fogamzásgátló tabletta nem mindenkinek írható fel. Aki komoly egészségügyi problémával küzd (például rendszertelen a vérzése, vagy hormonális betegsége van), annak a tablettaszedés befejezése után számolnia kell azzal, hogy visszaáll a régi állapot, sőt, előfordulhat az is, hogy panaszai esetleg tovább romlanak. A tabletta ugyanis csak elfedi a tüneteket, azt a képzetet keltve: minden rendben van. Ebből eredhet a tévhit, hogy teljesen tönkreteszi a szervezetet, a hormonháztartást. A megfelelő védekezési mód kiválasztásánál ezért elengedhetetlen az alapos kivizsgálás és a szervezet visszajelzéseinek folyamatos nyomon követése. Ha ez elmarad, előfordulhat, hogy egy nőnek nem sikerül teherbe esnie, de ez nem hozható összefüggésbe a fogamzásgátló tabletta korábbi szedésével.” Hasonló véleményen van dr. Parragh Attila szülésznőgyógyász főorvos is.

„Közel 50 éve kaphatók itthon fogamzásgátló tabletták. Az ezekben lévő hormonmennyiség folyamatosan csökken, jelenleg lényegesen kevesebb a régi tablettákban megtalálható mennyiségnél. A tabletta abbahagyása után előfordulhat átmeneti ciklusfelborulás, ám ez körülbelül fél-egy éven belül rendeződik – mondja a főorvos. – Tapasztalatai szerint a ciklus visszaállásához szükséges idő nem függ attól, hogy egy nő meddig szedte a fogamzásgátló tablettát. Leginkább az illető szervezetének működésén, hormonszabályzásán múlik: előfordulhat, hogy három hónapon belül minden visszaáll a tablettaszedés előtti szintre, másnak a tisztulás egy évig is eltarthat. Ezt érdemes bekalkulálni a gyerekvállaláskor. Hogy ténylegesen mikor sikerül a teherbe esés, az az adott pártól is függ. Régebben az volt a hivatalos vélemény, hogy a fogamzásgátlót korábban nem szedő nők 70 százaléka egy éven belül teherbe esik, míg tablettát használó társaiknak az abbahagyás után rá kellett számolniuk ezt a bizonyos fél-egy évet. Az utóbbi időben azonban, az egyre sikeresebb lombikprogramokat látva, sokkal türelmetlenebbek az emberek a gyerekvállalást illetően. Amivel mindenképpen érdemes kalkulálni, az az életkor. Egy 35-40 éves nőnek nehezebb teherbe esnie, mint 20-25 éves társainak. De ez sem hozható összefüggésbe a fogamzásgátló tabletták alkalmazásával, sokkal inkább a szervezet öregedésével, a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek számának és minőségének csökkenésével.”

Ez azonban még nem minden! További tévhitekről és az igazságról a Nők Lapja Psziché legfrissebb, 2017/02. számában olvashattok.

Fotó: Thinkstock