Miről árulkodnak a nyomok? A profilozás titkai

Egy szövevényes bűneset feltárása komoly fejtörést okozhat a szakembereknek, ám hála a bűnözői profilalkotásnak, ma már rövid idő alatt igen komoly eredményeket lehet elérni egy ügy megoldásában. A kreatív nyomozást segítő módszernek jártunk utána.

EPS10 File. Transparencies are used in this Vector illustration of Retro styled Abstract Businessman searching for a clue with his gigantic magnifying glass. Hi-res Jpeg, PNG and PDF files included.

Ülünk a kanapén a népszerű bűnügyi sorozat előtt, a forgatókönyv briliáns: két perc alatt beleélhetjük magunkat a gyilkosság helyszínén dolgozó szakemberek szerepébe, fejben mi is velük dolgozunk a tettes profiljának megalkotásában, majd izgulunk, hogy az elkövetőt kézre kerítsék, ami egy vagy két óra alatt meg is történik. Legalábbis a filmvásznon. Mert a valóság nagyon más. A hétköznapi ember hajlamos misztifikálni azt, amit a képernyőn lát, sokszor egy teljesen téves, idealizált képet alakít ki magában a nyomozók munkájáról, amelynek része – többek között – a hazánkban nem olyan régóta alkalmazott, nyomozást segítő és támogató módszer, a bűnözői profilalkotás. Ezt a bűnügyi elemző-értékelő tevékenységet több tudományág (pl. pszichológia, szociológia, kriminalisztika) bevonásával végzik, és nemcsak a filmekből lehet számunkra ismerős, de legutóbb a 2016-ban Budapesten, a Teréz körúton történt robbantás kapcsán is az érdeklődés középpontjába került.

Körülmények és indítékok

Egy bűncselekmény elkövetésekor az ismeretlen tettes elfogásában kulcsfontosságú lehet a profilalkotás, amely során összegyűjtik az elkövető személy tulajdonságait, részletesen elemzik a helyszínen található tárgyi nyomokat, és azonosítják az elkövetés körülményeit. „A profilozás célja, hogy leszűkítse az elkövetők körét, és a fellelhető, kielemzett nyomok alapján megadja a szakembereknek a nyomozás irányát – magyarázza Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. – A profilalkotás során vizsgálják például az elkövető ún. általános viselkedését (milyenek lehettek a fizikai adottságai, mi lehet a foglalkozása?), elemzik a fizikai viselkedését (milyen sérülés van az áldozaton, annak mekkora a mértéke, milyen eszközzel ejtettek rajta külsérelmi nyomot?). Az általános, a szexuális és a fizikai viselkedés támpontot nyújt a szakembereknek, amelyekből következtetnek a feltételezett elkövetőre, a feltételezett körülményre és a feltételezett indítékra. A profilalkotás leginkább a sorozat-bűncselekményeknél, a szexuális bűntetteknél és az emberölésnél adhat segítséget a nyomozáshoz.”

Személyiségrajz az elkövetőről

A profilalkotás mindemellett nagyon összetett módszer, amely komplex tudást igényel a folyamatban részt vevő szakembertől.

A cikk folytatásából többek közt az FBI kulisszatitkaira is fény derül – keressétek a Nők Lapja Psziché 2017/01. számát az újságárusoknál!

Szöveg: Lénárt Léni

Illusztráció: Thinkstock