Olyan, mint egy színes, szélesvásznú, szagos, 3D-s mozifilm. Dubairól csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Egy irreális, sőt helyenként szürreális, felháborító, lenyűgöző és egyedülálló város. Az emberi képzelőerő egyik legbámulatosabb és legrémisztőbb szimbóluma. Nem érdemes az örök olajmezőkre költözni úgy, hogy nem láttuk.

64 dubai

Ha jobban belegondolunk, Dubai is csak olyan város, mint a többi: a semmiből egyszer csak született egy település, majd fejlődni kezdett. Elképesztő az a tempó és lépték, ahogyan a mai formáját elnyerte – ráadásul a szemünk előtt. Ugyan 1833-ban alapították, legfőbb mai útvonalának, a Sheikh Zayed Roadnak a helyén 1990-ben (!) mindössze három darab épület ácsorgott, meg egy sivatag. 13 évvel később már egy város állt ott, 2007-re pedig egy metropolisz. Azt, hogy ma, 2016-ban minek kéne nevezni Dubait, már nem tudni. Talán világvárosnak. De szó szerint. Dubai ma a világ egy városba sűrítve. Annak minden visszásságával és káprázatos teljesítményével együtt.

Történelemóra

A ma is uralkodó Maktoum család vezette Bani Yas törzs tagjai telepedtek le és alapították a várost 1833-ban a Dubai Creek öböl torkolatánál, ami azt két részre osztotta: Deirára és Bur Dubaira. Ha Dubaiban járunk, ezt a két negyedet semmiképp se hagyjuk ki: leginkább még itt tetten érhető az, hogy milyen lehetett Dubai anno, mielőtt luxusvidámpark és felhőkarcoló-parkoló lett – bazárok, hal-, fűszer- és aranypiac, forgatag, alkudozás, felejthetetlen életképek tömkelege. A fő bevételi forrást a gyöngyhalászat és a kereskedelem jelentette, Dubai pedig viszonylag gyorsan fontos és forgalmas tengeri kikötőváros lett. Terjeszkedett, fejlődött, majd 1947-ben határvita robbant ki a város és Abu Dhabi között, amely végül a két állam háborúját eredményezte. Ezt a britek segítettek elsimítani, a további konfliktusokat megelőzendő pedig a térség hét emírsége 1971. december 2-án megalapította az Egyesült Arab Emírségeket, azaz az ország idén ünnepli fennállásának 45. évét. Míg 1933-ban a város lakossága körülbelül húszezer fő volt, addig a 2013-as adatok szerint ma 2,1 millióan lakják. Az, hogy Dubai mennyire kozmopolita város, az abból is jól látszik, hogy míg az 1930-as években a lakosság egynegyede volt külföldi, addig 2005-ben már a 83%-a.

A megvalósult álom

A közkeletű felfogás szerint Dubai az olaj miatt olyan gazdag, pedig nem. Azért olyan gazdag, mert amikor 1966-ban olajat találtak itt, a vezetők leültek egy asztalhoz, vagy ledőltek egy-egy vízipipa mellé, és gondolkodtak. Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk vezetésével úgy döntöttek: az olajból befolyó pénzből Dubai infrastruktúráját fogják fejleszteni. Iskolák, kórházak, utak, telekommunikációs hálózatok épültek, aztán a már meglévő reptérhez egy újabb terminált húztak fel, valamint megépítették Jebel Aliban a világ legnagyobb mesterséges kikötőjét is. (Szeretik a világ legnagyobb dolgait megépíteni, és azóta is lelkesen űzik az ipart. Lásd lejjebb például a Dubai Mallt és a Burj Khalifát.) Közben megálmodták, hogy Dubaiból nemzetközi turistaközpontot csinálnak. Aztán pedig megvalósították. Ma a város költségvetésének mindöszsze 6%-át adja a kőolaj- és földgázkitermelés. Ennél valószínűleg már több bevételt jelent csak a hazánkból és a régióból „dubajozni” járó lányok vonzereje is…

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen további kincseket rejt Dubaj, keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb számában.

Szöveg: Pritz Péter

Fotó: 123RF