A szex vajon mi? Hiánypótló segítség szülőknek az intimitásra neveléshez

A gyerek kíváncsi. Ahogy elkezd kamaszodni, természetesen az is érdekelni kezdi, hogy mi lehet a bűvös „szex” szó mögött. De az egyáltalán nem természetes, hogy a kérdéseire alig kap választ, ha pedig a neten érdeklődik, akkor ráömlik a pornó. Most gyerek és szülő számára egyaránt hiánypótló segítséget mutatunk be.

View through glass, night

A Hintalovon Alapítvány munkatársai egy évig alakították diákokkal közösen azt a felületet, amely idén novemberben indult el Yelon néven. A weboldal, telefonos alkalmazás és chat valódi válaszokat ad a szexről, lélekről, testről. Az elnevezés a You are not alone kifejezésből áll össze, és azt jelenti, hogy a gyerek nincs egyedül, kétségeire feleletet kaphat. De hogyan lehet szólni a fiatalokhoz ebben a témában, elkerülve a sallangokat, lebontva a tabukat?

Veszélyes vizeken

„A mai napig tabunak számít a szexualitás – mondja dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány alapítója. – Hallgatunk róla, sokszor szavaink sincsenek, amivel egyáltalán elkezdhetnénk a beszélgetést a gyerekkel. Több információra van szükség, hogy ne csak kerülgessük a témát. Már csak azért is, mert a szex a mindennapjainkban szinte mindig jelen van. Női mell a plakátokon, pornósztár az internetes hírportálok nyitóoldalán, meztelen társkereső a tévében. Zavarba ejtő és frusztráló. Még mi, felnőttek is védtelenek vagyunk, hát még a gyerekek, akik most szeretnének mindent megtudni a testükről, a lelkükről, a másik nemről, a szerelemről. A szexualitás témája jóval tágabb, mint maga a szex. Része, hogy ki vagy te, hogyan működsz, hogyan működik a tested, hogyan kapcsolódsz másokhoz, mi jelent számodra érzelmi biztonságot, hogyan tudsz kötődni, mit gondolsz a bizalomról, milyen mintáid vannak, mit hozol otthonról. A gyerek a kérdéseivel magára marad. A szülők szemérmességből kerülik a témát, a kortársak tanácstalanok, a felvilágosító órákat végigröhögik a diákok. Marad az internet. Döbbenetes, hogy bármilyen, szexualitással kapcsolatos tartalmat keresünk, akkor az első tizenkét találat nem is lesz más, csak a pornó. Ami úgy néz ki, mint egy olyan film, ami a valóság egy darabja. Élő szereplők vannak benne, és úgy működik, mintha nőről és férfiról lenne szó. Pedig a pornó nagyon távol áll a valódi szexualitástól. Szülőként pedig sokszor fel se fogjuk, hogy ennek milyen veszélyei vannak.”

Óvakodjunk az önbecsapástól!

Persze a felnőttek többsége tudja, hogy nem jó, ha a gyerek túl korán lát vagy érzékel közvetlen módon szexuális jelenségeket, tartalmakat.

A témáról bővebben a cikk folytatásában olvashattok. Keressétek a Nők Lapja Psziché legújabb számát!

Szöveg: Vályi-Nagy Erika

Fotó: Getty Images Hungary