Fél 6 egész nap? Potenciaproblémák férfiaknál (18+)

A naptáradban neked azok a piros napos ünnepek, amikor végre összebújhatsz a pároddal? De sajnos ilyen nap hónapok óta nem volt? Ezt nem érdemes titkolni: lehet, hogy egy szakember gyorsan talál rá megoldást.

close-up of a young man embracing a young woman

A szám csak becsülhető, de így is hatalmas: hazánkban több százezer férfinak van problémája tartósan vagy átmenetileg a merevedéssel. Az erectilis dysfunctio annyit tesz, hogy a férfi az aktus közben nem tudja elérni vagy fenntartani a megfelelő mértékű erekciót. Ez lehet egyszeri vagy rendszeresen visszatérő probléma. Szakembert akkor kell felkeresni, ha az állapot már három hónapja fennáll. És nem csupán a szexuális életünk védelmében ajánlott ilyenkor szakemberhez fordulni, hiszen a potenciazavar súlyos, nem lelki eredetű betegségeknek is a jele lehet. A jó hír, hogy a legtöbb merevedési zavar orvosolható.

10 pont a probléma feltárására

„Erekciós zavar esetén tíz kérdést feltétlenül tisztáznunk kell, hogy egyértelműen kiderüljön, a bajok testi vagy lelki eredetűek, esetleg egyszerre mindkettő, ezért a fizikai és a pszichés tünetekkel egyaránt foglalkozni kell – mondja dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus. – Először a fizikai okokat kell kizárni, aztán fordulhatunk a lélek felé.”

  1. Legelőször is egy (terheléses) EKG-vizsgálatra kell elmenni, mert az erekciós zavar elképzelhető hogy szív- és érrendszeri betegséget jelez.
  2. Fontos, hogy a férfi urológushoz, andrológushoz is ellátogasson.
  3. Szükséges az is, hogy naprakész hormonlaboreredmények álljanak rendelkezésre, mert ezek jelzik a tesztoszteron és a pajzsmirigy állapotát.
  4. Az urológust azért is érdemes felkeresni, mert elképzelhető, hogy az illetőnek egyszerűen szervi elváltozása van (például fitymaszűkület), ami fájdalommal jár.
  5. Meg kell tudni azt is, volt-e a közelmúltban olyan szexuális úton terjedő betegsége, amely fájdalommal járt, de ő ennek ellenére is erőltette a szexuális kielégülést a társával vagy önkielégítéssel.
  6. Érdemes végigtekinteni, hogy szed-e olyan gyógyszert, amely mellékhatásai között a merevedési zavar megtalálható.
  7. Meg kell tudni, van-e éjszakai, illetve reggeli erekciója. Jó tudni azt is, hogy amikor maszturbál, akkor is vannak-e visszaesések a merevedésében.
  8. Érdemes rákérdezni, szorong-e az intim együttlétektől, és ha igen, akkor mi lehet ennek az oka: maga a partner viselkedése, reakciói, vagy esetleg a szituáció körülményei nem megfelelőek?
  9. Meg kell tudakolni, nem néz-e túl gyakran pornófilmet, akár extrém tartalmakkal.
  10. És nem utolsósorban, fontos kideríteni, van-e olyan kudarcélménye, ami szex közben felidéződik. Az erekciós zavar első számú pszichés oka ugyanis a szorongás, pontosabban a teljesítményszorongás, azaz a férfi ősi félelme attól, hogy csődöt mond az ágyban, ettől pedig nem lesz kellőképpen férfias.

A falloszkultusz összeomlása

A férfi erőt az ősidőktől a meredt fallosz szimbolizálja, nem véletlen, hogy már az évezredekkel korábbi kultúrák is rendszerint folyamatos erekcióval ábrázolták az istenségeket, félisteneket. Az ókori Rómában akkora kultusza volt a fallosznak, hogy hatalmas szobrok formájában tisztelték, illetve az ünnepeken az utcákat falloszjelmezbe öltözött emberek lepték el. „Nem véletlen tehát, hogy a potenciát a férfi erővel rokonítjuk, és bármi, ami kikezdi ezt, hihetetlen frusztráló hatással van az erősebbik nemre – folytatja szakértőnk.

De hogy milyen további jelek utalnak a problémára, illetve hogyan lehet kezelni azt, arról cikkünk folytatásában olvashattok. Keressétek a legfrissebb Nők Lapja Pszichében!

Szöveg: Karafiáth Orsolya

Fotó: Thinkstock