A gyönyörűen becsomagolt meglepetéseink kicsit rólunk is szólnak, önmagunkról árulkodnak. Vajon milyen képet rajzolnak rólunk szeretetünk eme jelképei? Ennek felfedezésében segít Bircher Julianna pszichológus és life coach.

Woman's hands give wrapped christmas or other holiday handmade present in paper with red ribbon. Present box, decoration of gift on white wooden table, top view with copy space, vertical

Szeretetnyelveken szólva

Ha valaki jól ismeri a másikat, akkor tudja, hogy mi a szeretetnyelve, s ennek alapján választ ajándékot neki. Ha például az én szeretetnyelvem a minőségi idő, a másiknak pedig az ajándékozás, akkor nem színházjeggyel fogom meglepni, hanem valamilyen tárggyal. Amikor valaki a saját szeretetnyelvét juttatja kifejezésre az ajándékozás során, akkor elsősorban nem az a célja, hogy a másik embernek örömet szerezzen, hanem üzenni próbál vele. Ennek lehet az az oka, hogy esetleg nem tudja, mi a másik szeretetnyelve. Így viszont azt kommunikálja: ritkán járunk színházba, és esetleges félreértésekre adhat okot.

Ha az ajándék üzenet

Természetesen mindig jó szándékkal ajándékozunk, de ha nyílt kommunikációval nem vagyunk képesek megmondani az illetőnek, mit érzünk iránta, akkor marad az ajándékba bújtatott üzenet. Erre azonban nagyon figyelni kell, mert pórul járhatunk például, ha tepsivel lepjük meg a konyhát messze elkerülő szerettünket. Ezzel ugyanis azt közvetíthetjük felé, hogy jó lenne, ha kicsit háziasabb lenne. Ha a megajándékozott alacsony önértékeléssel bír, akkor az ártalmatlan ajándék kapcsán azt gondolhatja, hogy vele valami nincs rendben.

Túlzásokba esve

Akad, aki azt hiszi, ajándéka szerint fogják megítélni, ám azok, akiknek az egyénisége erősebb, tudják, hogy nem ez a döntő. Jó, ha valaki kreatív az ajándékozásban, de csak egy bizonyos határig. A túlzott ötletesség mögött állhat kitűnési vágy is. Valójában ilyenkor az ajándék sokkal inkább az ajándékozóról szól. A »lám, én megtehetem« jelezheti valaminek a kompenzálását, belső vágy vagy régi sérelem is húzódhat a háttérben, de lehet a figyelem vagy egyszerűen az idő hiányának is a jele, esetleg azt akarja az illető elérni, hogy a másik nagyra értékelje.

Kevesebbet szívvel – többet erővel

Az ajándékkal való befolyásolás szándéka mögött általában az erőviszonyok eltolódása áll: az illető uralni akarja a másikat. Párkapcsolatban például azt mutatja: ha velem maradsz, erre számíthatsz. A társfüggő számára a túlzásba vitt ajándékozás eszköz lehet ahhoz, hogy maga mellett tartsa a párját. Ha a partner, átlátván a helyzetet, nem szeretné ezt a függőséget, akkor a legcélravezetőbb, ha asszertív kommunikációval, azaz nem sértő módon megfogalmazza az igényeit.

Egyensúlyra törekedve

Ahhoz, hogy „jó” ajándékot adhassunk, kellő önismeretre és a másik emberre való ráhangolódásra van szükség. Persze nem árt némi kreativitás, és a jó kommunikáció is segíthet. Érdemes az ajándék kiválasztásánál és elkészítésénél figyelembe venni azt: a másik mitől érzi jól magát? Ne essünk túlzásokba, egyensúlyra törekedjünk, s legfőképpen szeretettel béleljük ki a lelkünket és az ajándékainkat is.

A cikk eredetileg a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.

Szöveg: Kiss Eszter

Fotó: Thinkstock