A napokban jelenik meg Koncz Zsuzsa új – kimondani is hihetetlen –, 40. lemeze. Örömmel hallgattuk az énekesnőt, aki sok évtizedes énekesnői pályája és gazdag élete során összegyűjtött tapasztalatairól mesélt nekünk.

76 koncz zsuzsa

Félelem

Jobb félni, mint megijedni, mondják, és ez nagyon igaz. Ha aggódunk valami miatt, jobb nem ölbe tett kézzel várni, hogy ránk szakadjon a baj. Az igazi rettegést a szüleink nemzedéke ismeri, amelyik végigélte a háborút. Míg nem az életünk van veszélyben, nincs nagy vész, hiszen a dolgok nagy része valahogyan megoldható. Igazi félelemmel szerencsére még nem volt dolgom, de az sokszor megesett, hogy a szeretteimet, barátaimat féltettem.

Barátság

A mindennapok fontos pillére. Őszinte tükröt tart elém, és általa észrevehetem, hol is tartok éppen az életemben. Nagyon régi barátságaim is vannak. Gimnázium óta barátnőm Juli, és a rajta keresztül megismert Bródy Jánossal a pályánk kezdete óta együtt dolgozunk. Legújabb lemezemen nem véletlenül szerepel Tolcsvay László és Sziámi dala, a Barátság. Problémám csak a barátságaim ápolásával van, mert elfoglalt vagyok, de mivel a barátaim is azok, megértik.

Szabadság

Lételemem a szabadság. Kész szerencse, hogy a hivatásomnak köszönhetően sosem volt munkahelyem, ahol esetleg van egy kellemetlen, vezetésre alkalmatlan főnök, aki csak parancsolgat, esetleg még szexista is. Ennek az elviselésére alkalmatlan vagyok. Idegesít, ha valaki nem érti a dolgát, de agresszívan és nagyképűen ragaszkodik az egetverő hülyeségeihez. Manapság ez elég gyakori dolog, amivel természetesen korlátozódik az ember szabadságérzete is.

Elfogadás

Nyitottan fordulok a világ felé, ám ez messze nem azt jelenti, hogy mindent elfogadok. Például a bulvármédiában jelen lévő, öncélú magamutogatást, a rosszindulatú, nyilvános megjegyzéseket, vagy a nyilvánosság politikai térfelén tetten érhető cinizmust, mások hülyének nézését, a fölényes mindentudást elfogadhatatlannak tartom, csakúgy, mint az alattomos gyűlöletkeltést. Kár, hogy sokan így próbálják manipulálni a világot, a legalantasabb ösztönökre apellálva.

A további életbölcsességeket a Nők Lapja Psziché 2016/7. számában olvashatjátok.

Szöveg: Szurovecz Kitti

Fotó: Renate Judek