Egyedülálló párterápia, ha nem akar jönni a baba

A terméketlenség problémáját nem pusztán orvosi, de pszichoterápiás támogatással is lehet kezelni. Az idén elhunyt dr. Lux Elvira szexuálpszichológusnak körülbelül ötszáz kisbaba köszönheti a fogantatását, és a szakember közvetve még halála után is sok párnak segít a Lux Baba Program által.

Support Group

„Elvirától ered az alapkoncepció, amely a program sarkpontját jelenti: a test, a gondolat és az érzelem szoros összefüggésben áll egymással, ebből következően a testi működéseinket mi magunk is befolyásolni tudjuk. Azonban míg ő egyéni vagy néha párterápia keretében foglalkozott a páciensekkel, addig mi csoportban dolgozunk, amelyre egyelőre még kevés a példa” – mondja dr. Kéri Ibolya, a Lux Baba Program szakmai vezetője, aki Svédországban praktizáló pszichológusként kint sem találkozott hasonló módszerrel. Pedig kolléganőjével, Soponyai-Nagy Krisztinával egyértelműen azt tapasztalják, hogy a csoportos forma nagymértékben növeli a hatékonyságot. „Négy hónapon át egy-egy hétvégén találkozunk a párokkal. Úgy látjuk, hogy ez a fajta módszer (az intenzitásnak és a közös munkának köszönhetően) az egyéni terápiához képest sokkal előbb hozhat eredményt az önismereti folyamat során, és ezzel együtt a babakérdés megoldásában is. Ahányan ideérkeznek, annyiféle problémával jönnek, de a különböző technikák segítségével, amelyeket elsajátítanak a résztvevők, mindenki megtalálhatja azt, ami számára a legjobb” – hangsúlyozza Krisztina.

Ötleteket kapnak egymástól

Számos esetben a termékenységet akadályozó legfőbb tényező a stressz, ennek kezelésére például relaxációs, imaginációs (képzeleti képeken alapuló) gyakorlatokat tanulnak. Emellett mozgásos gyakorlatok, Aviva-torna és hipnoterápiás szorongásoldó technikák is részei a segítségadásnak. A program során nagyon fontos a gyakorlás, az a cél, hogy a gyakorlatok a mindennapi élet részévé váljanak, így a csoporttagok folyamatosan kapnak házi feladatokat is. Ahogy Ibolya és Krisztina mesélik, kezdetben dr. Lux Elvira is kétségekkel fogadta, hogy a világ egyik leginkább tabuként kezelt témáját, a terméketlenséget csoportban kezelik. Később nagy örömmel fogadta a hírt, hogy igenis vannak párok, akik a félelmeik ellenére meg tudnak nyílni mások előtt.

„Nyilván a csoportba belépni nehéz döntés. Sokakban munkál a szégyen, a szorongás, többen attól tartanak, hogyan fognak tudni beszélni idegen emberek előtt a legmélyebb érzéseikről, másrészt azt gondolják, hogy elég a saját terhüket cipelni, nem kell még a másé is. Csodálatos azonban látni, hogy ezek a félelmek néhány együtt töltött óra után szertefoszlanak, alaptalanná válnak” – magyarázza Krisztina. „Az emberek többsége pozitívan csalódik, hiszen ráébred, ugyanolyan normális, átlagos emberek vannak itt, mint ő. Erős hozadéka a közös munkának a probléma megosztása, az együttes teherviselés és az ösztönzés: a párok gyakran konstruktív ötleteket is kapnak egymástól” – fűzi hozzá Ibolya.

Ha szeretnétek többet megtudni a programról, lapozzátok fel a Nők Lapja Psziché 2016/7. számát.

Szöveg: Széles-Horváth Anna

Fotó: Thinkstock