Ez történik, amikor a pajzsmirigy kibillen az egyensúlyából

A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet szinte valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák, így ha ez a szervünk kibillen az egyensúlyából, azt testünk egésze megérzi. De vajon milyen panaszok esetén kell orvoshoz fordulnunk?

Woman pointing to mole

A pajzsmirigy lebenyekből álló belső elválasztású mirigy, azaz egyike a hormontermelő mirigyeinknek. A nyakon, a légcső, illetve a gége előtt helyezkedik el, és kétféle hormon, a tiroxin és a trijód-tironin termeléséért felelős. Ezek segítik elő a sejtek oxigénfelvételét, és a főbb tápanyagok (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) megfelelő sejtszintű hasznosulását is. A hormonok optimális termelődéséhez jódra van szükség, így fontos, hogy ebből a nyomelemből elegendő jusson a szervezetünkbe.

A jódot pótolni kell

Mivel Magyarország távol fekszik a tenger jelentette természetes jódforrástól, szinte egész területe enyhe-mérsékelt jódhiányos területnek számít. Épp ezért fontos, hogy az elégtelen mennyiségben fogyasztott nyomelemet pótoljuk (ez alól a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők a kivételek, nekik tilos a jódpótlás). Felnőtteknél napi 100, fejlődésben levő gyerekeknél napi 100–200, várandósoknál pedig napi 250 mikrogramm jodid bevitele lenne az ideális. „Ez önmagában a jódozott só fogyasztásával nem oldható meg – mondja dr. Solymosi Tamás pajzsmirigy-specialista. – Indokolt lenne, hogy végre Magyarországon is megszülessen a jódtörvény, ami biztosítaná a jódozott só kizárólagos használatát az állattenyésztéstől kezdve az étkezésig minden területen. Amíg azonban ez nem következik be, addig jódtartalmú gyógyvizek vagy jódtabletta rendszeres, nem csupán kampányszerű fogyasztása lehet a legjobb megoldás.” Bár a pajzsmirigyproblémák rendkívül gyakran fordulnak elő, szakértőnk szerint ezek a betegségek csak egészen ritka esetben rontják az életminőséget vagy rövidítik meg az életet. Magyarországon jelenleg az emberek több mint fele él a pajzsmirigyet érintő olyan szerkezeti eltéréssel, amely egyébként teljesen ártalmatlan, és nem igényel kezelést. Épp ezért fontos, hogy a pajzsmiriggyel kapcsolatos vizsgálati eredményeket az orvos megfelelően kommunikálja, és ne keltsen a betegben indokolatlan félelmet.

Nagyon jól kezelhető

Szerencsére a kezelést igénylő pajzsmirigy-elváltozások, működési zavarok is kiválóan kezelhetők, a beteg zavartalan életet élhet velük. A leggyakoribb pajzsmirigyprobléma az alulműködés, amely a nők körülbelül 10 százalékát érinti. Ezenkívül viszonylag gyakran fordul még elő a pajzsmirigy túlműködése és göbösödése, ennél sokkal ritkábban pedig a fájdalmas gyulladása és daganatai. „A súlyos pajzsmirigy-alulműködés tünetei nagyon hasonlítanak a változókorban tapasztalhatókra – magyarázza dr. Solymosi Tamás. – A betegség többek között cikluszavart, hajhullást, fáradékonyságot, hízást okozhat. Ám a legtöbbször más rutinvizsgálatok során, még tünetmentes formájában fedezik fel. A pajzsmirigy alulműködését kezelni kell, mivel a hormonális egyensúly felborulása révén megemelkedhet a koleszterinszint, így érelmeszesedésre is hajlamosíthat. A gyermeket tervező nőknek is fontos a pajzsmirigy optimális működése, mert a szervnek a túl- és az alulműködése is nehezítheti a teherbe esést, rosszabb esetben pedig vetéléshez vezethet. A A pajzsmirigy-alulműködés kezelése nem bonyolult: az orvoslásban példa nélküli módon természetazonos anyagot tartalmazó tablettával kell pótolni a hiányt. Bár a gyógyszer szedésére általában egy életen át szükség van, és ez a betegnek (legalábbis az első időkben) lelki megterhelést okoz, a kezelés mellett minden beteg teljes életet élhet. Az orvosnak csupán a gyógyszer megfelelő adagjának beállítására, a betegnek pedig a terápia követésére kell figyelnie, és máris helyreáll a szerv működésének egyensúlya. A gyógyszer felírását azonban mindenképp részletes kivizsgálásnak kell megelőznie.”

A cikk nem ér itt véget, a folytatást keressétek a Nők Lapja Psziché 2016/6. számának 35. oldalán.

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Getty Images Hungary