Nem túlzás a kijelentés, hogy Vágó István a hazai televíziózás egyik él ő legendája. Kíváncsian hallgattuk, milyen fontos emlékeket őriz, és milyen értékek mentén irányítja az életét.

Vágó István

1. Siker

Az én szakmámban, a televíziózásban ez furcsa fogalom. Sikeres az, akit sokan néznek, de ki a sikeresebb? Győzike vagy dr. Czeizel Endre? Arra célzok, hogy a siker és az érték nem mindig jár kéz a kézben. Persze mindannyian hajtunk a sikerre, természetesen én is. Néhány éve két esztendőn át én voltam a legnépszerűbb televíziós személyiség. Akkoriban olyanok is kedveltek és keresték a társaságomat, akiket én nem annyira kedveltem. Cseppet sem bánom, hogy azóta leszakadtak rólam. Ma kevesebben kedvelnek, ez tény, de az én szememben nagyobb siker, hogy most már csak az igaz barátaim, nézőim, hallgatóim vannak mellettem és velem.

2. Hűség

Hű lehetek valakihez, de ha ez az ember valamilyen okból már nem szolgál rá, akkor nem kell hűségesnek lenni hozzá. A hűség nem állandó, hacsak nem önmagunkhoz vagyunk hűek. Ha úgy érzem, én nem változtam, a többiek viszont igen, és a változásuk az én értékrendembe már nem fér bele, úgy a hűség alól felmentem magam. Ha én változom, akkor minden erőmmel azon vagyok, hogy ezt a változást a magam számára hitelesítsem. Persze mások szemében ettől még lehetek hűtlen kutya!

3. Szabadság

A szabadság a francia forradalom hármas jelszavának egyike, az első, a legfontosabb. Könnyű vele visszaélni, és korlátozni is. A szabadságról momentán az jut eszembe: szabad nekem bármit mondani, van szólásszabadság? Van! Azt mondok, amit akarok, csak nem jut el az emberekhez. A közösségi oldalamon szabadon elmondhatom, amit gondolok. Véleményszabadság van, ám a vélemények eljuttatása másokhoz borzasztóan problémás. Kevésbé szabad országokban már a közösségi oldalt is lekapcsolták. Szerencsére mi még itt nem tartunk.

4. Boldogság

Aki állandó boldogságra törekszik, lehetetlen célt tűz ki maga elé, hiszen az életben kellenek a hullámvölgyek is ahhoz, hogy értékelni tudjuk, amikor valami nagyon jó dolog történik velünk. Míg a búvalbéleltséget, a szomorúságot képesek vagyunk akár heteken, hónapokon át folyamatosan érezni, addig a boldogságot csak pillanatokig. Ez érdekes ellentét.

5. Igazság

Semmi más nem hoz ki a sodromból úgy, mint ha valaki azt mondja: az igazság dönti el a helyes erkölcsi lépéseket. Nagyon fontos: igazság nem egy, hanem sok van. Ahány konfliktus, annyifajta igazság. Minden igazi Shakespeare-drámában attól átélhető a konfliktus, hogy több résztvevőnek is igaza van a maga szempontjából. Az igazi dráma pedig mindig abból fakad, hogy igazságok csapnak össze.

A cikk, a maradék öt életbölcsességgel a Nők Lapja Psziché 2016/6. számának 75. oldalán folytatódik.

Szöveg: Szurovecz Kitti

Fotó: smagpictures.con, Rozmanitz Gábor