Így engedd el a gyereket bulizni: 5 hasznos tanács a pszichológustól

Elengedni az éjszakába a kiskorú gyereket sosem egyszerű. Tari Annamária tippjei segíthetnek, hogy szülőként, körömrágás nélkül átvészeljétek a bulival töltött estéket!

Young friends drinking beer at home

1. Többször és határozottan ismételjétek el a modern partik legfőbb szabályait. Vagyis a kamasz ne igyon semmit pohárból, mindent üveggel kérjen, amit aztán mindenképpen ő nyisson ki magának.

2. A lányos szülőknek érdemes a bizalmas beszélgetések során újra és újra hangsúlyozni, hogy idegenekkel nem tanácsos elindulni kettesben – még ártatlannak vélt helyekre sem. Sajnos a közelmúlt aktuális hírei közül többet is említhetünk példaként. A hasonló eseteknél ne kapcsoljátok el a tévét: inkább ragadjátok meg az alkalmat, hogy megismerjétek a gyerek gondolatait.

3. Szintén a lányoknál nagy kérdés az öltözködés: meddig hagyja a szülő, hogy az önkifejezés eszközeként egyre rövidüljön a szoknya? Bár el kell fogadni: a zsabós blúzok ideje lejárt, egy 15 éves lánynak nem kell 26-nak látszani. Anyaként érzékeltessétek, hogy megértitek a mai divatot, de azt is hangsúlyozzátok, miért kell vigyázni a trenddel, amely „mindent megmutat”.

4. A fiúk sincsenek kisebb veszélyben, mint a lányok, még ha a „gyengébbik nemet” jobban is féltik a szülők. Főleg akkor érdemes ébernek lenni, ha a baráti társaságban a központi személyek követése a csoportnorma. A kamasz srácokat tanácsos megkérdezni arról, hogy milyen szereket ismernek, melyek azok, amelyekről a barátaiktól hallottak, és a csapatukból ki mennyit szokott szórakozni járni.

5. A mai gyerekek nagy része nincs tisztában azzal: sok esetben maga is online zaklató. Ezért fontos közösen leülni az internet elé, valós történeteket keresni, példákat mutatni a saját közösségi oldalon arra, hogy mi minősül zaklatásnak. Ha tudni akarjátok, mi motivál egy kamaszt a virtuális térben, ne nyilatkozzatok lesajnálóan a Facebookról. Inkább regisztráljatok fel, és miközben élvezzétek az előnyeit, és szerezzetek tapasztalatokat a hátrányairól is.

A tippeket a Nők Lapja Psziché 2016/5. számának 97. oldalán olvashatjátok.

Szöveg: Széles-Horváth Anna

Fotó: Thinkstock