Veres Paula és Ferentzy Zsuzsa üzleti coachok már több mint kétszáz női vezetőnek, illetve vállalkozónak segítettek megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet, a nőies és férfi as szerepeik között.

Businesswoman Standing Outdoors Surrounded by a Large Group of Business People

PAULA: Az elmúlt tizenöt évben érezhető volt az egyértelmű elvárás a női vezetőkkel szemben, hogy ne legyenek érzékeny, érző lények, mert az az üzlet rovására megy. Hordjanak nadrágot minden értelemben, ha ugyanis kimutatják az érzelmeiket és beleviszik azokat a vezetői stílusukba, akkor a másodosztályú vezetők közé sorolják őket. Ez az elvárás szerencsére már eltűnőben van, mert kiderült, lehet egy vezető érző lény, és nem csak a tökös vezető képes jól irányítani. A női kvalitások érvényesítése a vezetésben korábban nem volt divat, pedig a nők egyik erőssége éppen a jobb agyféltekés kreativitás. De hogyan legyen egy vezető innovatív és kreatív, ha lemond a jobb agyféltekéje erősségeiről?

PSZICHÉ: Nemtől függetlenül a legjobb vezetők számtalan olyan adottsággal rendelkeznek, amelyet nőiesnek szokás minősíteni, legyen szó az intuíció használatáról döntéshelyzetekben vagy az előbb említett kreativitásról.

PAULA: A jobb agyféltekés funkciók alaphangon dominánsabbak a nőknél, de éppen az teszi a jó vezetőt, hogy mind a férfi asnak, mind a nőiesnek minősített tulajdonságokat használni tudja. Az a férfi vezető, akiben van egy kis nőiesség, jobb vezető tud lenni, mert innovatív, mert odafigyel a kollégáira, és mer kreatív lenni.

ZSUZSA: Nem beszélve arról, hogy manapság ugyan sok szó esik az érzelmi intelligencia fontosságáról a vezetésben, de közben kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez pontosan mit is jelent. Sokan tévesen azt hiszik, annak magas az érzelmi intelligenciája, aki állandóan szavakba önti és kimutatja az érzelmeit. Pedig ez a képesség valójában a jó önismerettel és nagy önkontrollal van összefüggésben, azaz a jó vezető azonosítani tudja az érzéseit, felismeri és kontroll alatt tudja őket tartani, azaz nem hagyja, hogy a viselkedését az érzelmei uralják. Ráadásul az érzelmi intelligenciát hajlamosak vagyunk csak az empátiával azonosítani, holott bár fontos, de csak az egyik összetevője. A gondolkodó funkcióra nagyobb hangsúlyt helyező vezetőket hidegfejűnek és érzéketlennek szokás minősíteni, mondván, túlságosan feladatorientáltak, az érző funkcióban domináns vezetők pedig erősebben építenek a kapcsolatokra. A jó vezetőnek mindkét funkcióra szüksége van, és a kettőt egyensúlyban tartani komoly kihívást jelent.

PSZICHÉ: Vannak tipikus problémák, amelyekkel megkeresik önöket a női vezetők?

A választ és a jó vezető további ismérveit a Nők Lapja Psziché 2016/4. számának 92. oldalán találjátok.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Thinkstock