Melyik illusztrációban ismertek magatokra? 6 rajz a zárkózottságról

Kíváncsiak vagytok, mi zajlik egy introvertált és egy extrovertált ember fejében? A következő vicces, de őszinte illusztrációkból megtudhatjátok!

1. Marti Olsen Laney pszichológus szerint, aki a The Introvert Advantage című könyv szerzője is egyben, az introvertált személyiségek sokkal hosszabban dolgozzák fel az információkat, ugyanis azok először a hosszú távú memóriába, majd a tervezés szakaszába kerülnek, szemben a nyitott személyiségek gondolkodásmódjával, akik nem mennek bele efféle mélységekbe.

introvertált1

Az introvertáltak és extrovertáltak gondolkodásmódja

2. Hans Eysenck pszichológus szerint a zárkózott jellem sokkal kevesebb stimulációt igényel a világtól a figyelme fenntartásához, mint az extrovertált személyiség.

introvertált2

A parti idővonala

3. Az introvertáltaknak kevesebb dopamin is elég ahhoz, hogy jól érezzék magukat, mint a többieknek. Számukra például egy könyv elolvasása akkora örömet és kikapcsolódást jelent, amit mások el sem tudnak képzelni, vagy ha mégis, az a szemükben felfoghatatlanul unalmasnak tűnik.

introvertált3

„Szeretlek, de terveim vannak ma estére.”

4. Míg az extrovertáltak szívesen vállalnak kockázatot, addig a zárkózott személyiségek kevésbé éreznek izgalmat egy-egy meglepetés vagy rizikó kapcsán.

introvertált4-jó

„Meglepetés!”

5. Az introvertált agy minden részletet érzékel a környezetben, és igyekszik azt befogadni és feldolgozni, talán ezért tűnik úgy, hogy a személye nem jó hallgatóság.

introvertált5

„És azután…Hé, hallod amit mondok” „Igen, sajnálom, csak olyan sok minden történik éppen.”

6. Az introvertáltak szeretik a régi és az új tapasztalatokat összevetni, amelyek miatt gyakran aktív párbeszédbe keverednek önmagukkal szemben.

introvertált6

„Nagyon csendben vagy.”

Még több lélekkel kapcsolatos témát a Nők Lapja Pszichében, illetve a Nők Lapja Psziché aloldalán találtok.

Szöveg: Debreceni Andrea

Forrás és fotó : huffingtonpost.com (Liz Fosslien és Mollie West képei)