Meglepő tények a magyar fiatalok szexuális szokásairól

A szexedukációt nem szabad(na) félvállról venni! Egy magyar kutatásból kiderül, hogy súlyos hiányosságokkal néznek szembe a kamaszok ezen a téren.

pár-szívecske

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010-ben teljes körű vizsgálatot végzett a fiatalok szexuális magatartásával, szokásaival, valamint a szexedukációval kapcsolatban. A kutatásban, melyben egy sokrétűen összeállított kérdőívet kellett kitölteni, összesen 2894 vidéki és fővárosi diák vett részt – 8. osztályos általános iskolások és 8. illetve 10. évfolyamos középiskolások –, akiknek válaszaiból az alábbi – sokszor elkeserítő ­– válaszokat sikerült kiszűrni.

  • A kutatás szerint a gyerekek 55%-a nem beszél a szexről senkivel, 22%-ot a szemérmessége tart vissza attól, hogy szóba hozza a témát, 22% viszont nem szégyelli, ha más előtt kell erről beszélnie.
  • Az önkielégítés kezdete és a megítélt szexuális aktivitás gyakorisága összefüggést mutat a tanulmány szerint, hiszen az önkielégítéssel először próbálkozó „nem aktív” gyerekek átlag életkora 12,15 év, míg az „aktívnak” minősítettek esetében átlagosan 11,68 év.
  • Az első szerelem megélése átlagosan 12-16 éves kor között következik be. 16 éves korára már szinte mindenki volt szerelmes.
  • A fiúk közül 15%, a lányok közül 18% még nem került intim helyzetbe, komoly testi kontaktusba az ellenkező nemmel.
  • Az első alkalom ideje 12-14 éves korra datálódik, a fiúknak csaknem fele ebben az életkorban csókolózott először, a lányoknál ez 13-14 éves korra tehető.
  • A mintába került és a kérdésre válaszoló fiatalok 40%-a már létesített szexuális kapcsolatot. Az első szexuális élmény – kifejezetten a közösülés – átlagos életkora a fiúknál 13,56 év, a lányoknál 13,97 év. Míg a válaszoló nyolcadikos fiúk 20%-a, a lányok 7%-a említi azt, hogy volt már szexuális kapcsolata, addig a tizedikesek között ez az arány már jelentősen nagyobb, a fiúk 63%-a, a lányok 56%-a túl van az első közösülésén.
  • A fogamzásgátló módszerek közül az óvszer a legismertebb, 98-98%-os arányban nevezte meg ezt mindkét nem. A második legismertebb az esemény utáni tabletta lett, 86% (fiúk) és 90% (lányok) arányban. Összességében egyébként a lányok tájékozottabbak mondhatók a fiúknál, ha fogamzásgátlásról van szó.
  • Sem elmondható az is, hogy az első szexuális élmények után, vagy annak közelében sem tudnak a gyerekek elegendőt a szexuális úton terjedő betegségekről, azok megelőzéséről. A szexuálisan aktívak közül csak 70% tudja, hogyan lehet a fertőzést megakadályozni, ez 56%-ra csökken azoknál, akiknek még nem volt szexuális tapasztalata.

A Nők Lapja Psziché 2016. május-júniusi számának a szexualitás lesz a vezértémája. Május 18-tól keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock