Ugye te is tudod, hogy a múlton tépelődni hosszú távon nem érdemes? Aktuális lapszámunkban bőven olvashattok a témáról, alább pedig néhány tanácsot találtok ahhoz, hogy véget vessetek a folytonos gondolkodásnak.

thinking

Néha igenis kell azon gondolkozni, hogy mi lett volna, ha másként alakul az életed, mert jobban megismerheted önmagad és ez pozitív hatással lehet a jövődre is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran rágódsz a múlton, hiszen ez komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Ha nehezen találod meg azt a pontot, amikor már elég az agyalásból, a Psychology Today cikkében leírt tanácsok segíthetnek leállítani magad:

 • Figyelj a körülményekre!
  Próbáld megfigyelni milyen helyzetekben jut eszedbe a múlt, milyen események hívják elő a negatív gondolatokat. Ha megvan, próbálj változtatni ezeken, például este lefekvés előtt inkább olvass, amíg el nem álmosodsz, ahelyett, hogy stresszelnél a múlt miatt.
 • Keresd a megoldást!
  Fordítsd előnyödre a negatív élményeket azzal, hogy megkeresed, mivel lehetett volna megoldani az akkori problémát. Ha tudatosítod magadban, mit csináltál rosszul, legközelebb már ügyesebb lehetsz, és nem követed el ugyanazt a hibát.
 • Időzíts!
  Az agyadnak szüksége van a pihenésre is! Érdemes a napi rutinodba beépíteni 20 perc „gondolkodási időt”, így elkerülheted azt is, hogy egész nap a múltra koncentrálj. Az időkorlát abban is segít, hogy gyorsabban és produktívabban dolgozd fel sérelmeidet.
 • Foglald le magad!
  Persze mondani könnyű, hogy ne gondolkozz, de megvalósítani már nem annyira. A legjobb módszer, ha megtalálod azt, amit igazán szeretsz és ami teljesen lefoglal. Keress új hobbit, hívd fel a barátaidat, sportolj – így aztán nem is lesz időd feleslegesen gondolkozni.
 • Gyakorold a tudatosságot!
  Ez a kulcs ahhoz, hogy a jelenre koncentrálj, és átéld a pillanatot. Örülj a mának, és lásd meg az élet apró szépségeit! Találd meg a számodra legmegfelelőbb módot ehhez, kipróbálhatod akár a meditációt is.

Fotó: Pinterest