Vajon te is helikopter szülő vagy, aki túlságosan félti és védelmezi a csemetéjét? Cikkünkből megtudhatod.

psziche_vattagyerek

 1. NEHÉZ AZ ELENGEDÉS

  Szinte fáj az anyának, amikor a gyerek kilép az ajtón, amikor nélküle kell otthon lennie. Vannak, akik képesek annyira a gyerekükre koncentrálni, hogy ez kiszorít minden más gondolatot a fejükből.

 2. MINDIG BIZTONSÁGI KÉSZÜLTSÉGBEN

  Akár egy testőr, úgy figyeli a gyerek minden lépését. Azonnal közbeavatkozik, amint veszélyt érez (közelít a hinta, rossz társaságba keveredik, megerőlteti magát).

 3. KEVÉS FÜGGETLENSÉG

  Nem hagyja, hogy maga válasszon, ezáltal azt üzeni a gyereknek, hogy nem bízik benne eléggé. Úgy érzi, hogy a gyerek képtelen maga boldogulni.

 4. NEM LEHET HIBÁZNI

  Még a gondolat is fáj, hogy a gyerek nem tökéletes. Fontosnak tartja, hogy a külvilág is csak a maximumot lássa.

 5. TISZTASÁGMÁNIA

  A szülő retteg a köhögő osztálytársaktól, mindig számon kéri a kézmosást, és csak az otthoni környezetben érzi magát biztonságban.

 6. NEM MŰKÖDIK A FEGYELMEZÉS

  A gyerekek hamar ráéreznek arra, hogy a szüleik nem tudják betartatni a korlátokat. Képesek lesznek manipulálni a szülőt, játszmákba kezdeni – alvás, evés, házi feladatok, otthoni munkák kapcsán.

 7. A GYEREK NEM TALÁLJA A HELYÉT

  Kortárs környezetben valahogy nem tud önmaga lenni. Vagy szorongó, vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan agresszív, énközpontú.

 8. A KÖRNYEZET JELZI A BAJT

  Az ismerősök, az anyukák a játszótérről, az osztálytársak szülei szóvá teszik, hogy túlzottnak tartják a védelmező viselkedést.

Szöveg: Vályi-Nagy Erika

Fotó: Thinkstock