A sikeres diéta pszichológiája – Útmutató Dr. Almási Kittitől

Elárasztanak bennünket a gyors és tartós fogyással kecsegtető módszerek és edzéstervek, ám közülük alig néhány foglalkozik az életmódváltás mögött húzódó érzelmi és gondolati háttérrel.

1. MENÜ VAGY ÉLETMÓDVÁLTÁS?

Érdemes feltenni magunknak a kérdést: gyors súlyváltozást vagy tartós átalakulást akarunk? Fogyni, hízni szeretnénk, vagy feszesebbé válni, izmot építeni? Kigyógyulni egy krónikus betegségből vagy megőrizni az egészségünket? Több figyelmet a környezetünk részéről vagy megfelelő társra lelni? Komoly önvizsgálattal, céljaink tudatosításával és akaraterő gyűjtésével induljunk el az úton, hiszen minden pillanatban megmérettetünk: az itt és most csábításának engedve a kényelmesebbet, finomabbat választjuk, vagy lemondunk a megszokott, kellemes
szokásainkról, és az álmaink nyomába eredünk.

2. CÉL: A HARMÓNIA MEGTEREMTÉSE

A média által diktált csontsoványság kényszeres elérése helyett inkább arra figyeljünk, hogyan kerülhetünk harmóniába önmagunkkal és mit tudunk kihozni a testünkből. Ne uniformizálódjunk, hanem őrizzük meg egyéniségünket, hiszen ettől vagyunk utánozhatatlanok. A karcsúság sem áll jól mindenkinek. Képzeljük el Jennifer Lopezt tíz kilogramm mínusszal – biztosan elveszítené egyediségét, de erős szexuális kisugárzását is.

diéta pszichológia nők lapja psziché3. VÉGLETEK HELYETT MEGFONTOLTSÁG

Türelem és fokozatosság, de hogyan? Nem minden diétás szabályt érdemes betartanunk, a fogyás titka nem az, ha egyik napról a másikra felborítjuk az életünket. Egyszerre egy-két dologhoz érdemes hozzányúlnunk, ahhoz viszont ragaszkodnunk kell, mégpedig sokáig.
Az azonnali életmódváltók hamarabb elfáradnak és feladják céljaikat.

4. ÉTREND, AMI CSAK AZ ENYÉM

Ami jó a barátnőnknek, ismerősünknek, kollégánknak, nem biztos, hogy nekünk is beválik. A diétánk nem lehet idegen tőlünk, idővel képessé kell válnunk sajátunknak tekinteni. Ehhez azonban kitartásra, állandó önvizsgálatra és rugalmasságra is szükség van. Figyeljünk a testünk apró jelzéseire, belső igényeinkre. Mi az, amire tényleg szüksége van a szervezetünknek, és mi az, ami árt nekünk?

5. CSAK A SZÍVED ÉHES?

Óriási a különbség az érzelmi és a fizikai éhség között. Sok minden, amit éhségnek hiszünk, nem más, mint alkalmatlanság, harag, unalom, fáradtság, depresszió, aggodalom, csalódás, szeretethiány vagy magány érzése. Előfordul, hogy a produktivitás, a gondoskodás vagy az alkotás hiánya vezet a habzsoláshoz, de van, aki tennivalói halogatására az evésben talál időhúzó tevékenységet. Az érzelmi éhség hirtelen érkezik, csak bizonyos ételekre korlátozódik, azonnali falatozásra sarkall, ez pedig sokszor felkavaró érzelemmel és mindig bűntudattal párosul.

6. ÁGYTÓL ASZTALIG

Az evés és a szexualitás szorosan összekapcsolódik, gyakran előfordul, hogy az evési problémákhoz szexuális zavarok társulnak. Aki nem tudja elfogadni a testét, szégyelli a külsejét, az nem tud felszabadultan viselkedni az intim együttlétek alatt sem. A kudarcélmény és a szexuális kielégületlenségből eredő feszültség oldására pedig újra az evés lehet gyógyír, így pedig kialakul az ördögi kör. De az erotikus élet ellaposodását, kiüresedését, sőt tudatos vagy tudattalan kerülését is jelezheti a túlsúly. Sőt, vannak olyan nők, akik körülbástyázzák magukat plusz kilókkal csak azért, hogy kevesebb külső csábítás érje őket. Nem érzik magukat biztosnak abban, hogy ellen tudnak állni a kísértésnek.

7. LASSÍTS A TEMPÓN!

Ha állandó pörgésben élünk, előfordulhat, hogy az étkezést használjuk egy kis pihenésre. Lehet, hogy azért dolgozunk folyton, mert a szabad, szervezetlen idő idegessé tesz minket vagy haszontalannak érezzük magunkat. De a kevesebb stressz, több pihenés nem azt jelenti, hogy csökkentjük a teljesítményünket vagy megszüntetünk értékes tevékenységeket, ezért szelektáljunk a több száz jelentéktelen teendő közt, ami felemészti az életünket! Kutatások
bizonyítják a harapás és a rágás feszültségelvezető szerepét, ezért a jó diétában hangsúlyt fektetnek a rágcsálni-, ropogtatnivalókra.

8. KARCSÚ JÖVŐ

Képesek vagyunk magunkat magabiztosnak, fittnek és karcsúnak látni? Sokszor nem a súlyfelesleggel van gondunk, hanem önmagunk elfogadásával. Tévhit az, hogy majd ha lefogyunk, szeretni fogjuk magunkat. Ez épp fordítva működik, az önelfogadás vezet harmóniához. A fogyás nem csak annyi változással jár, hogy kevesebbet mutat a mérleg. Megváltozik a környezethez való viszonyulásunk, és az emberek is másként tekintenek ránk. Sőt, olyan problémákkal kell majd szembenéznünk, amelyeket eddig az evéssel oldottunk meg. Készüljünk fel a régi dolgok elengedésére, az újak befogadására, a tanulásra – elsősorban önmagunkról.

9. KÉRJ TÁMOGATÁST!

Ha komolyak a szándékaink, vállaljuk fel, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. Szűk környezetünknek meséljünk a terveinkről, sőt kérjük a megértésüket és támogatásukat. Mentálisan készüljünk előre a stresszes helyzetekre, egy feszült munkamegbeszélésre, kellemetlen tárgyalásra vagy vizsgára, mert az éhségtől vagy cukormegvonástól agresszívabbá és idegesebbé válhatunk. Evés helyett pedig bővítsük repertoárunkat más szorongáscsökkentő eszközökkel.

10. MÁS SIKERE AZ ÉN SIKEREM

A párunkkal, a barátnőnkkel vagy szakemberrel könnyebben elérhetjük a megálmodott testsúlyt vagy egészséget, mint magányos harcosként. Éljünk a technológia adta lehetőségekkel: applikációkkal és online programokkal is követhetjük a kúránkat, étkezési, edzési naplót vezethetünk, a fórumokon hasznos tanácsokat kaphatunk. Sorstársaink pedig komoly húzóerőt jelentenek. A dietetikusnak, a személyi edzőnek vagy a pszichológusnak pedig a kontrollszerepe
erős, azoknak az útját segíthetik, akik nem éreznek magukban elég kitartást céljaik eléréséhez.

Összeállította: Kiss Henrietta

Fotó: Thinkstock