Az adventi időszakban hajlamosak lehetünk túlzott figyelmet szentelni a gyertyáknak és a különleges formájú izzósoroknak, ha a lakásunk díszítéséről van szó. De mi lenne, ha a karácsony színeit felvonultató virágokkal, növényekkel is dekorálnánk egy kicsit?

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz az egyik kedvencünk, nyíló bimbóit már Miklós nap környékén elkezdjük várni, figyelni. A csodálatos rózsaszín, netán fehér hajtások általában karácsonykor, vagy egy kicsivel előtte bújnak ki. Kedvelt szobanövény, ami ebben az időszakban akár ajándékba is adható.

Tipp: Ahhoz, hogy karácsonykor szép virágokat hozzon, július és augusztus folyamán öntözzétek keveset! Az őszi időszakban érdemes 15 fok körüli hőmérsékleten tartani, és csak mérsékelten locsolni. Amikor kivirágzik, adjatok neki több vizet!

Mikulásvirág

A mikulásvirág az egyik legmutatósabb és „legkarácsonyibb” növény, amit télen előszeretettel vásárolunk meg. Piros színű levelei szinte csillag alakot öltenek, nem is csoda, hogy az ünnep szimbóluma lett ez a virág, ami képes akár 6-8 hétig is csodás színekben pompázni.

Tipp: Ha szeretnétek, hogy újravirágozzon a növényetek, akkor január végén, amikor lehullajtja az összes levelét, vágjátok vissza nagyjából a felére, és hagyjátok „téli álmot aludni”, azaz mérsékeljétek az öntözést, a tápoldatozást pedig teljesen vonjátok meg. A tél végével ültessétek ki a kert egy árnyékos részébe, és kezdjétek újra bőségesebben locsolni, tápoldatozni! Szeptemberben át is ültethetitek cserépbe, majd bevihetitek a lakásba. November elejére várhatóak az első bimbók.

Fagyöngy

Gyönyörű növény, amivel vázában vagy éppen csillárra, ajtóra lógatva is színesíthetjük az otthonunkat. Közismert angolszász szokás, miszerint a fagyöngy alatt álló személyt „meg kell csókolni”. Nemcsak ezért a játékos szokásért érdemes azonban ezt a növényt választani: eredetileg a termékenység jelképe, emellett gyönyörű asztali- és mennyezeti dísz lehet.

Tipp: A kint felkötött fagyöngy ágak tovább maradnak zöldek és üdék, mint a lakásban tartottak. Dekoráljátok a bejárat környékét is velük!

Magyal

A karácsony egyik legismertebb jelképe a magyal számos mesekönyvben, képeslapon és egyéb ünnepi illusztráción szerepel. Az élénkpiros bogyók, a sötétzöld fényes és szúrós levelek nagyszerű díszítőelemek az adventi időszakban. Története az ókorig nyúlik vissza, ahol az emberek számára az örök élet jelképe volt.

Tipp: Többnyire kertészetekben juthattok hozzá, itt érdemes keresni.

Amarillisz

Íme, egy másik közkedvelt és népszerű karácsonyi növény, az amarillisz! Hosszú szára és trombita alakú virágai az ünnepi asztal méltó díszei lehetnek. Ehhez leginkább a csodás piros színű darabok járulnak hozzá, amelyek advent környékén a legnépszerűbbek. Attól függően, hogy hogyan ültetjük el, és mennyi fényt biztosítunk számukra késő ősztől egészen nyár elejéig képes virágozni.

Tipp: Szeret az ablak közelében lenni, fény- és vízigényes. Kétnaponta érdemes megöntözni.

Ciklámen

A cserepes ciklámen ugyancsak népszerű ünnepi dísznövény. Különleges formájú virágai és érdekes mintázatú levelei egyszerre gyönyörködtetnek. Téli virágzásának köszönhetően ajándéknak sem utolsó.

Tipp: Tartsátok hűvös, félig árnyékos helyen (lépcsőház, veranda, ablakköz) – így bőséges virágzásra számíthattok. Ajánlott alulról öntözni, de mindig csak annyi vízzel, hogy a földje éppen nedves legyen. A túllocsolás végzetes is lehet a számára.

Fotók: Thinkstock