12 egyszerű trükk, hogy a kis lakás optikailag nagyobbnak tűnjön

Sokszor álmodozunk arról, hogy milyen lenne munka után egy tágas, napfényes otthonba hazaérni, és elnyúlni a kanapén, ugyanakkor keseregni sem érdemes a pici lakás miatt. Van ugyanis néhány olyan okos tanács, amelyeket ha megfogadunk, tágasabbá tehetjük az otthoni teret. Érzetre legalábbis mindenképpen.

A falszín, a textíliák és a bútorok harmóniája

lakberendezés

A drapériákból és a bútorokból lehetőség szerint válasszunk ugyanolyan színt, vagy legalább a falszínhez hasonló árnyalatot! A világos és nem túl élénk színekkel nem nyúlhatunk mellé, sokkal tágasabb hatást keltenek, mint sötétebb társaik.

Fedetlen ablakok

lakberendezés

Ne takarjuk el redőnyökkel vagy sötét függönyökkel az ablakokat, engedjünk be minél több természetes fényt, így megnyithatjuk a teret. Ne spóroljunk a lámpákkal sem, pláne, ha északi fekvésű a lakásunk, hogy ellensúlyozhassuk a fénytelenséget.

Szilárd lábakon

lakberendezés

Válasszunk lábakkal felszerelt bútorokat, ezzel plusz tárolóhelyeket nyerünk, ahová könnyedén elrejthetjük a dolgainkat.

Halmozás, stop!

gardróbrendezés

Szabaduljunk meg az olyan kacatoktól, amelyeket legalább egy éve nem használtunk már. Semmi szükségünk a régi magazinokra vagy a nem működő elektronikus készülékekre! A romlott befőtteket vagy lekvárokat se tartsuk meg, több helyünk lesz.

Szőnyegszelektálás

lakberendezés

Az apró mintás vagy egyszínű szőnyegekkel sokkal nagyobbnak látszanak majd a kis terek. Ráadásul, ha a lakás helyiségeit nagyobb méretű, különböző mintájú szőnyeggel próbáljuk elválasztani, optikailag még tágasabbnak hatnak a szobák.

Egyszer asztal, egyszer szék

lakberendezés

Vásároljunk többfunkciós bútorokat, ilyenek például az ottománok, amelyeket egyszerre használhatunk kávézóasztalként és extra ülőhelyként is (ha esetleg a vártnál több vendég érkezik).

Tükröm, tükröm…

lakberendezés

Ahová csak lehet, helyezzünk tükröket! A visszatükröződéssel a nagyobb tér illúzióját keltjük. Függesszük az egyiket az ablak közelébe, hogy a természetes fényt tükrözzük a szoba körül.

Könyvespolc padlótól plafonig

lakberendezés

Ezzel a módszerrel kiterjeszthetjük a mennyezet felső határát, és plusz tárolóhelyeket is nyerhetünk. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne töltsük meg teljesen a polcokat, különben könnyen zsúfolt, lomokkal telipakolt hatást kelthet a szoba.

Mobilbútor

lakberendezés

Az összecsukható bútorok a kis lakással rendelkezők legjobb barátai. Egyszerűen csak csukjuk össze, amikor már nem használjuk őket!

Ragyogásra fel!

lakberendezés

Az idei év egyik meghatározó dekorációs trendje a lakberendezés terén az úgynevezett ötödik fal. Míg korábban nagyon divatosnak bizonyultak egy szobán belül az eltérő színű falak, addig most inkább a mennyezetet érdemes eltérő árnyalatúra festeni. Kis lakás esetében válasszunk valamilyen világos, fényes árnyalatot, ami automatikusan a plafonra vonzza a tekintetet, és a nagyobb tér illúzióját kelti.

Cseles csíkok a padlón

lakberendezés

A csíkos mintázatú padló a végtelen hatását kelti, olyan látványt nyújt, mintha a szoba elképesztően tágas lenne.

Légies bútorok

lakberendezés

A megszokott fa dohányzóasztal helyett válasszunk üvegasztalt, az ebédlőasztal köré pedig helyezzünk átlátszó székeket. Így becsaphatjuk a szemünket, sokkal nagyobbnak látjuk majd a teret, mint amilyen az valójában.

Még több otthon témájú összeállítást és cikket találtok a Nők Lapja Enteriőr különszámaiban!

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest, Thinkstock

(stylecaster.com)