Ha most elültetjük, tavasszal kivirágzik ez a 8 csodás növény

Amennyiben a kert előkészítése megtörtént a téli időszakra, ideje a fagyálló virághagymákat is elültetni, hogy a tavasz beköszöntével legyen miben gyönyörködnünk.

Kerti kakasmandikó

Ha úgy döntünk, kerti kakasmandikót nevelünk, azzal nagy felelősséget veszünk a nyakunkba, ugyanis rendkívül érzékeny virágról van szó. Nehéz számára megteremteni azokat a körülményeket, amelyekben jól érzi magát – például a folyamatosan nyirkos talajt – de mégis megéri a fáradozás, mert áprilisban gyönyörű, színes virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

Tulipánfélék

Változatos szirmaival a tulipán – fajtától függetlenül – a tavaszi virágzás egyik főszereplője. A növény leginkább a napos, homokos kertben érzi jól magát, de máshol is megél, igazi kis túlélőről van szó. Érdemes azonban arra figyelni az ültetésnél, hogy minél nagyobb hagymákat használjunk, így nagyobb a virágzás esélye is.

Ázsiai boglárka

Szinte a szivárvány összes színében pompázhat az ázsiai boglárka, mégis ritkán jut eszünkbe, hogy a kertünket vele ékesítsük. Mindez nem véletlen: a gumós virág átteleltetése nehéz, jó, ha 10-ből 1 hagyma átvészeli a zord évszakot és a nyirkos talajt. Viszont, ha mégis kibírja a cudar időt, réteges virágával gondoskodik arról, hogy mindenki a csodájára járjon.

Krókusz

Enyhe tél esetén a krókusz, vagy ismertebb nevén sáfrány már február végén, márciusban elkezd kibújni a föld alól, hogy lila virágaival megörvendeztessen bennünket. Fajtájától függetlenül szívós kis növényről van szó, ami a talajban és fényviszonyokban sem válogat, gyakorlatilag minden környezeti hatást jól tűr. Ügyeljünk azonban arra, hogy az őszi avar maradéka ne akadályozza a virágok fejlődését!

Jácint

A jácint nemcsak fürtös szirmaival, hanem illatával is tesz róla, hogy minden figyelem rá irányuljon. A tavasz egyik első hírnökeként már márciusban és áprilisban elkezdi bontani szirmait, de igazi ereje abban rejlik, hogy még a legkeményebb fagyokat is probléma nélkül átvészeli a földben. Elég csak a képére ránéznünk, már érezzük is finom, édeskés illatát az orrunkban. :)

Tavaszi nőszirom

A többiekhez képest „lemaradásban” van a tavaszi nőszirom, hiszen leghamarabb májusban kezd virágozni, ám ez semmit nem von le az értékéből. Selymes szirmaival kecses növényről van szó, ami jó vízáteresztő talajban fejlődik igazán. Érdemes azonban olyan helyre ültetni, ahol a napsütéses téli napokon is éri egy kis fény, mert ha folyton árnyékban van, hiába várjuk, hogy kibújjon a föld alól.

Foltos kontyvirág

Ha igénytelen, de feltűnő növényre vágyunk, ültessünk foltos kontyvirág-gumót! A virágot nem zavarja sem az árnyék, sem a téli nedvesség – sőt, kifejezetten szereti, ha nedves a földje –, könnyen átvészeli a téli időszakot. Nyíl alakú levelei már április-május környékén megjelennek, de a virágzása inkább csak május végén, még inkább júniusban várható.

Koronás szellőrózsa

A koronás szellőrózsa érzékeny virág, a téli fagyokat csak úgy képes átvészelni, ha a talajt letakarjuk és megvédjük a zord időjárástól, igaz, még ez sem garancia arra, hogy a hagymái tavasszal kikelnek a földből. Olyan, mint az ázsiai boglárka: nehezen marad meg, de ha mégis, akkor beragyogja a kertünket. Egyébként a laza, homokos szerkezetű talajt és a napos helyeket kedveli, tehát ezt is érdemes olyan helyen elásni, ami télen is kap némi napfényt.

Még több kertészkedéssel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Kert és Virág lapszámaiban.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(gardenersworld.com, gardenista.com, balintgazda.hu)